Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται αλλά...είναι ακόμα πίσω!

Οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης κάνουν πολλούς να πιστεύουν ότι αργά οι γρήγορα οι μηχανές θα φτάσουν τον άνθρωπο. Οι κορυφαίες επιδόσεις των μηχανών τεχνητής νοημοσύνης σε τομείς όπως η αριθμητική, τα παιχνίδια όπως το σκάκι και η αναγνώριση μοτίβων αυξάνουν κατά πολύ τις ελπίδες αυτές. 

Το Πανεπιστήμιο του Illinois και ο Στέλαν Όλσον, υπέβαλαν κάποιες από τις ισχυρότερες συσκευές τεχνητής νοημοσύνης του κόσμου σε IQ τεστ σχεδιασμένα για ανθρώπους. Μπορεί οι υπολογιστές να έχουν γίνει ισχυρότεροι αλλά σύμφωνα με δημοσίευμα του MIT Technology Review, η απόσταση από τον άνθρωπο είναι ακόμα μεγάλη.

Στην παραπάνω διαπίστωση κατέληξαν ο Όλσον και οι άλλοι ερευνητές όταν πέρασαν από το τεστ IQ το ConceptNet 4, ένα σύστημα για την κατανόηση του γύρω κόσμου, το οποίο είναι υπό ανάπτυξη στο ΜΙΤ από τη δεκαετία του 1990.

Οι ερευνητές υπέβαλαν τις ερωτήσεις στην συσκευή τεχνητής νοημοσύνης ώστε να δουν τις γνώσεις της συσκευής σχετικά με τον κόσμο. Τα αποτελέσματα ήταν καλά σε μερικούς μόνο τομείς όπως το λεξιλόγιο και οι ομοιότητες, ενώ δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικά σε ερωτήσεις σε σχέση με την κατανόηση και την ερμηνεία. Στην ερώτηση «γιατί σφίγγουμε τα χέρια;» (shake hands) οι δυο λέξεις που του δόθηκαν ερμηνεύτηκαν ξεχωριστά και έτσι η μηχανή κατέληξε ότι αυτό συμβαίνει λόγω...επιληψίας.

Το ConceptNet 4 πέτυχε σκορ που αντιστοιχεί στον μέσο όρο ενός τετράχρονου, αλλά είναι κάτω του μετρίου για πεντάχρονα- επτάχρονα. Βέβαια, η τεχνολογία του ConceptNet 4 που χρησιμοποιήθηκε στο IQ τεστ αντιπροσωπεύει τεχνολογία του 2012, η οποία τώρα έχει πιο εξελιγμένο λογισμικό. Από το «knowledge gathering» πήγαμε στο «learning driven» το οποίο βγάζει συμπεράσματα μόνο του, οπότε τώρα με το νέο λογισμικό ίσως η συσκευή είχε κλύτερα αποτελέμσατα σε ένα αντίστοιχο τεστ. 
Πηγή: skai.gr