Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακυρώνει το "Ασφαλές Λιμάνι"

Ακυρώθηκε το σύμφωνο που επέτρεπε στους γίγαντες της τεχνολογίας και πολλούς άλλους να στέλνουν προσωπικά δεδομένα των ευρωπαϊκών χρηστών τους στις ΗΠΑ.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δήλωσε ότι η συμφωνία “Ασφαλές Λιμάνι” δεν εξάλειψε την ανάγκη των τοπικών αρχών να ελέγχουν αν οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των δεδομένων.

Σύμφωνα με την απόφαση λοιπόν, το "Aσφαλές Λιμάνι"  tης Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν μπορεί να σφετεριστεί τις αρμοδιότητες των εθνικών αρχών.

Το σύμφωνο "Ασφαλές Λιμάνι" υπάρχει εδώ και 15 χρόνια.

Το Facebook δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί για την εξέλιξη αυτή.

Η απόφαση ήρθε μετά από μια νομική πρόκληση προσωπικών δεδομένων η οποία στάθηκε στο γεγονός ότι το κοινωνικό δίκτυο μπορεί να μοιράζεται τα προσωπικά δεδομένα της Ευρώπης με τους κυνερβοκατασκόπους στις ΗΠΑ.

Αυτό θα μπορούσε να έχει μεγάλες συνέπειες και σε πολλές άλλες εταιρείες στις ΗΠΑ που βασίζονται στο "Ασφαλές Λιμάνι"  για να λαμβάνουν πληροφορίες που αφορούν την Ευρώπη, δήλωσε ο Richard Cumbley από το δικηγορικό γραφείο Linklaters. «Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπο να το αντικαταστήσουμε», προσέθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου αργότερα μέσα στην ημέρα για να εξηγήσει πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει αυτήν την απόφαση.

Πηγή: skai.gr