ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ


DW: Ελληνικό Silicon Valley; Γιατί όχι!

Στο συνέδριο του Γερμανο- Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου στο Βερολίνο έγινε σαφές ότι η Ελλάδα διαθέτει το δυναμικό για τη λειτουργία αξιόλογων νέων επιχειρήσεων αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις

 
Ποιο είναι το κοινό σημείο αναφοράς στην περίπτωση της Microsoft, της Apple και της Google; Και οι τρεις επιχειρήσεις ιδρύθηκαν με μηδαμινά κεφάλαια, από πολύ νέους σε ηλικία ανθρώπους, σε γκαράζ κατοικιών. Το ξεκίνημα αυτών των κολοσσών δείχνει ότι δεν χρειάζεται κανείς πολλά μέσα για να ξεκινήσει μια Startup επιχείρηση, δηλαδή μια καινοτόμα και νεοφυή επιχείρηση στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Η σημασία αυτού του τρόπου επιχειρηματικότητας για την οικονομία μιας χώρας έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Startup επιχειρήσεις προωθούνται παντού ανάλογα με τη σημασία που έχουν. Ποια είναι όμως η κατάσταση στην Ελλάδα; Αυτό ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν το συνέδριο του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα.

Η Ελλάδα διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό

Στο συνέδριο συμμετείχε και ο Τόμας Ράχελ, υφυπουργός Παιδείας και Έρευνας στη Γερμανία. Με δική του πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια ερευνητικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν 23 επιχειρήσεις και επιστημονικά ιδρύματα από τη Γερμανία και αντίστοιχα από την Ελλάδα. Στην ερώτηση για τη σημασία των Startup στην Ελλάδα απαντά:

«Τα Startup είναι εργαστήρια ιδεών του μέλλοντος για την Ελλάδα. Για αυτό πιστεύω ότι είναι σωστό και σημαντικό, η ελληνική πολιτική να βελτιώσει τις συνθήκες για τα Startup, να μειωθούν, κυρίως τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση αξιοποιώντας ακόμη και ευρωπαϊκά ταμεία. Θα πρέπει να δοθεί στους νέους, καλά εκπαιδευμένους στην Ελλάδα, η ευκαιρία να υλοποιήσουν τις ιδέες τους ιδρύοντας επιχειρήσεις».

Ανάλογη είναι και η εκτίμηση του Λάμπη Τασάκου, ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο των έξυπνων ρομπότ. Δεκαοχτώ χρόνια διατηρούσε έναν όμιλο με παραρτήματα στη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ιαπωνία. Κατόπιν τον πούλησε και τώρα ετοιμάζεται να ιδρύσει έναν καινούργιο. Γνωρίζοντας καλά τον χώρο των Startup ανά τον κόσμο δεν φαίνεται να τον ξαφνιάζει η ερώτηση κατά πόσο θα μπορούσε να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα δεύτερο Silicon Valey.

«Όσο αφορά τη μόρφωση των ανθρώπων, το ενδιαφέρον και την όρεξη να κάνουν πολλά πράγματα , αυτά υπάρχουν. Το Ισραήλ για παράδειγμα αποδεικνύει ότι γίνεται και εκτός Αμερικής. Μας λείπουν όμως ορισμένα πράγματα για τα οποία θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά ώστε να τα αποκτήσουμε. Το κυριότερο απ' όλα είναι η χρηματοδότηση. Θα πρέπει να υπάρχει μια παγκόσμια αγορά που θα πιστεύει ότι κάτι έχουμε να τους δώσουμε πράγματα που χρειάζονται».

Προϋποθέσεις για ανάπτυξη των Startup

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτές τις ημέρες παρουσιάζονται οι είκοσι πόλεις στον κόσμο που αποτελούν τα σημαντικότερα κέντρα νεοφυών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την αξιολόγηση του Global Startup Ecosystem Ranking, την παγκόσμια πρωτιά κρατά η Silicon Valey και ακολουθούν η Νεα Υόρκη, το Λος Άντζελες, η Βοστόνη και το Τελ Αβίβ. Τα δε βασικότερα ευρωπαϊκά κέντρα βρίσκονται στο Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ και τη Μόσχα. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε αυτό τον κατάλογο. Άλλωστε ο αριθμός των ελληνικών Startup είναι περιορισμένος. Συγκεκριμένα στοιχεία δεν υπάρχουν, βάση ορισμένων υπολογισμών εικάζεται ότι στην Ελλάδα λειτουργούν ως και 600 Startup, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών.

Αλλά και στην περίπτωση των Startup διαπιστώνει κανείς ένα χαρακτηριστικό φαινόμενο της οικονομικής κρίσης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι από τους νέους με φρέσκες ιδέες που φεύγουν για το εξωτερικό. Πως όμως θα μπορούσε κανείς να τους κρατήσει στη χώρα; Εκτός από αυτά που αναφέρθηκαν ως τώρα, δηλαδή τη μείωση της γραφειοκρατίας και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, ο καθηγητής Αλέξανδρος Κρητικός, διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος του μεγαλύτερου οικονομικού ινστιτούτου της Γερμανίας DIW, προσθέτει τον εξωστρεφή προσανατολισμό των επιχειρήσεων αλλά και δύο ακόμη στοιχεία:

«Θα πρέπει να διατεθούν στην Ελλάδα μεγαλύτερα κονδύλια για την έρευνα, για τη δημιουργία νέων ερευνητικών ινστιτούτων που θα είναι σε θέση να στηρίξουν νεοφυείς επιχειρήσεις. Αυτά τα χρήματα υπάρχουν στις Βρυξέλλες, μόνο που θα πρέπει η Ελλάδα να καταθέσει αξιόπιστες προτάσεις. Έπειτα, θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί ριζικά το τοπίο της έρευνας, η οποία σήμερα είναι διάσπαρτη σε όλη τη χώρα. Θα πρέπει να δημιουργηθούν Cluster, δηλαδή συνεργατικοί σχηματισμοί, σε πολύ λίγες περιοχές όπου θα εδρεύουν ερευνητικά ινστιτούτα και επιχειρήσεις. Αυτή η συνεργασία της έρευνας με τον κόσμο της οικονομίας είναι ακόμη ταμπού στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να σπάσει».

 
Libra: Το φιλόδοξο σχέδιο του Facebook για το δικό του κρυπτονόμισμα
Η Facebook αποκάλυψε σήμερα τα σχέδια της να λανσάρει ένα κρυπτονόμισμα, με την ονομασία Libra, στο πλαίσιο...
18.06.2019, 18:40
«Επιδρομή» χάκερς σε αμερικανικές πόλεις
Θύμα χάκερς έχουν πέσει οι υπολογιστές των υπηρεσιών σε πολλές αμερικανικές πόλεις με αποτέλεσμα το...
16.06.2019, 20:48
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ηλιακό θερμοσίφωνα που σας ταιριάζει
14.06.2019, 11:24
Το σύμβολο του «Σταρ Τρεκ» στην πεδιάδα Ελλάς του πλανήτη Άρη βρήκε η ΝΑSA
«Πρόκειται μόνο για σύμπτωση», διαβεβαίωσε το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την...
14.06.2019, 08:32
Chandrayaan-2: H Ινδία προσπαθεί ξανά να πάει στο Φεγγάρι (video)
Μάλιστα το Το Chandrayann-2 αν τα καταφέρει να «πατήσει… Φεγγάρι», θα συλλέξει στοιχεία από την επιφάνεια...
13.06.2019, 08:38
Χαρακτήρας του βιντεοπαιχνιδιού Cyberpunk 2077 θα γίνει ο Κιάνου Ριβς (vid)
Ο 54χρονος ηθοποιός μετά την προβολή του τρέιλερ, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Xbox της Microsoft...
12.06.2019, 09:23
Πυρά του αμερικανικού Τύπου κατά της Google
Η αμερικανική επαγγελματική ένωση Τύπου News Media Alliance κατηγορεί την Google ότι έχει έσοδα αρκετών...
11.06.2019, 12:44
Μυστηριώδης μεταλλική μάζα στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης
Κάτι πολύ παράξενο και πολύ πυκνό κρύβεται στα έγκατα της Σελήνης. Μια μυστηριώδης -πιθανότατα μεταλλική-...
11.06.2019, 09:16
Στο κοντινότερο σημείο από τη Γη ο Δίας
Το βράδυ της Δευτέρας ο Δίας θα φαίνεται μεγαλύτερος και φωτεινότερος από κάθε άλλη μέρα του 2019, οπότε θα...
10.06.2019, 08:58
Η NASA αρχίζει να στέλνει τουρίστες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Αρχή: το 2020. Κάθε ταξίδια θα διαρκεί 30 ημέρες.
07.06.2019, 18:16

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 28  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.