ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ


Οι πυρηνικοί σταθμοί απειλούνται από κυβερνο-επιθέσεις

Από την έκθεση προκύπτει ότι χάκερς, εγκληματίες αλλά και τρομοκράτες, έχουν εντείνει τη δραστηριότητά τους στον κυβερνοχώρο, κάτι που σημαίνει ότι ο κίνδυνος μιας σοβαρής επίθεσης είναι «υπαρκτός».

 
Επισφαλής θεωρείται η βέβαιη απρόσκοπτη λειτουργία ενός πυρηνικού σταθμού, καθώς απειλείται από κακόβουλες επιθέσεις από άτομα που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε ο ερευνητικός οργανισμός Chatham House, ο κίνδυνος μιας «σοβαρής κυβερνο-επίθεσης» σε εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας ολοένα και αυξάνεται, καθώς στις περισσότερες χώρες τα μέτρα ασφαλείας δεν είναι επαρκή ώστε να ανταπεξέλθουν σε μια τέτοιου είδους επίθεση.

Πολλά από τα συστήματα ελέγχου των υποδομών «δεν είναι ασφαλή από τον σχεδιασμό τους», αφού πλέον θεωρούνται πεπαλαιωμένα, αναφέρεται στην έκθεση, την οποία δημοσίευσε το Chatham House, έπειτα από έρευνα που διενεργήθηκε σε περίοδο 18 μηνών με θέμα την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σε σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

Από την έκθεση προκύπτει ότι χάκερς, εγκληματίες αλλά και τρομοκράτες, έχουν εντείνει τη δραστηριότητά τους στον κυβερνοχώρο, κάτι που σημαίνει ότι ο κίνδυνος μιας σοβαρής επίθεσης είναι «υπαρκτός».

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μία κυβερνο-επίθεση σε κάποιο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, ακόμα κι αν πρόκειται για μικρής κλίμακας, θα πρέπει θα ληφθεί σοβαρά υπόψη, εξαιτίας της ζημίας που θα μπορούσε να προκληθεί εάν διέρρεε οποιαδήποτε ποσότητα ραδιενέργειας, ενώ θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κοινή γνώμη και στο μέλλον της πυρηνικής βιομηχανίας».

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC επικαλούμενο τα πορίσματα της έκθεσης, το κομμάτι της έρευνας που διενεργήθηκε στους πυρηνικούς σταθμούς της Βρετανίας έδειξε ότι οι υποδομές δεν είναι επαρκώς προστατευμένες ή «προετοιμασμένες», διότι η αλλαγή των δικτύων σε ψηφιακά συστήματα έχει γίνει σχετικά πρόσφατα. Αυτή η αυξανόμενη τάση για ψηφιοποίηση καθώς και η εξάρτηση από το εκάστοτε λογισμικό μεγαλώνει περαιτέρω τον κίνδυνο.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι υπάρχει ένας «μύθος» σχετικά με την απομόνωση των ηλεκτρονικών συστημάτων στους πυρηνικούς σταθμούς από το ευρύ Διαδίκτυο, κάτι που μηδενίζει την πιθανότητα μιας τέτοιου είδους επίθεσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές που συνέταξαν την έκθεση, μεταξύ του Διαδικτύου για το ευρύ κοινό και των ηλεκτρονικών συστημάτων των πυρηνικών σταθμών υπάρχει το λεγόμενο «κενό αέρος», το οποίο μπορούν να εκμεταλλευτούν οι κυβερνο-εγκληματίες προκειμένου να πραγματοποιήσουν επιθέσεις. Όπως αναφέρεται, τα συστήματα ασφαλείας μπορούν να παραβιαστούν απλά με τη «χρήση ενός flash drive», ενώ σημειώνεται ότι ο ιός Stuxnet είχε προσβάλει τα συστήματα των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν μέσω αυτής της οδού.

Οι ερευνητές της έκθεσης βρήκαν επίσης στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν την ύπαρξη εικονικών δικτύων και άλλων συνδέσμων με το Διαδίκτυο στα συστήματα των εγκαταστάσεων των εργοστασίων. Οι υπεύθυνοι των οργανισμών είτε είχαν ξεχάσει είτε είχαν παντελή άγνοια για την ύπαρξη αυτών των δικτύων.

Τον περασμένο Ιούνιο
η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) πραγματοποίησε την πρώτη διεθνή διάσκεψή της με θέμα τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα εργοστάσια και οι εγκαταστάσεις παραγωγής πυρηνικής ενέργειας από τις κυβερνο-επιθέσεις. Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης ο διευθυντής της IAEA, Γιουκίγια Αμάνο, δήλωσε ότι τόσο τυχαίες όσο και συγκεκριμένες επιθέσεις έχουν ως στόχο πυρηνικούς σταθμούς. «Το προσωπικό που είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια των πυρηνικών εργοστασίων θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κυβερνο-επίθεση και να περιορίσει τις ζημιές εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει διείσδυση στα συστήματα».

Η πολιτική της πυρηνικής βιομηχανίας θα πρέπει να εντατικοποιήσει τα μέτρα που λαμβάνονται για την ασφαλή λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων των εργοστασίων και να βελτιώσει τους τρόπους προστασίας αυτών από επικείμενες κυβερνο-επιθέσεις, αναφέρεται στην έκθεση.

«Η πυρηνική βιομηχανία έχει αρχίσει -αλλά ακόμα δυσκολεύεται - να κατανοεί αυτή τη νέα, ύπουλη απειλή», καταλήγει η επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, Πατρίτσια Λούις.
 
Γερμανία: Κλοπή 90.000 προσωπικών δεδομένων πελατών της Mastercard
Τα προσωπικά δεδομένα σχεδόν 90.000 πελατών της Mastercard στη Γερμανία, τα οποία είχαν υποκλαπεί...
22.08.2019, 16:28
Twitter και Facebook έπιασαν δίκτυο κινεζικής προπαγάνδας για Χονγκ Κονγκ
Οι τεχνολογικοί κολοσσοί συνδέουν για πρώτη φορά το Πεκίνο με προπαγανδιστικές επιχειρήσεις. Εκατοντάδες...
20.08.2019, 11:36
Σε κυκλοφορία «εικονική ερωμένη» με τεχνολογία «έξυπνης θέρμανσης» (vid)
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα εξελιγμένο σύστημα εικονικού σεξ, με την ονομασία «Virtual Mate» (Εικονική...
20.08.2019, 09:46
Παπαδημούλης προς Κομισιόν για την καταγραφή ηχητικών μηνυμάτων Facebook
Eρώτηση προς την Κομισιόν, με θέμα τις πρόσφατες αποκαλύψεις περί καταγραφής των ηχητικών μηνυμάτων των...
19.08.2019, 11:37
Ο Ίλον Μασκ θέλει πυρηνικό βομβαρδισμό του Άρη για να γίνει κατοικήσιμος
Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Tesla Ίλον Μασκ ξανακτύπησε: «Βομβαρδίστε με πυρηνικά τον Άρη!» (Nuke Mars)...
18.08.2019, 09:02
Κάρι Μάλις: Ο άνθρωπος με τις παράξενες ιδέες που «ξεκλείδωσε» το DNA
Ο Κέρι Μάλις, ο Νομπελίστας Χημείας το 1993, που έφυγε από τη ζωή από πνευμονία στις 7 Αυγούστου, ήταν γόνος...
17.08.2019, 09:22
Το Facebook επιδιώκει να διαβάζει το μυαλό μας και να αντλεί νέα δεδομένα
Η εταιρεία που ίδρυσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει αρχίσει να χρηματοδοτεί διάφορες έρευνες που αναπτύσσουν...
16.08.2019, 11:53
Επιστήμη:Πλανήτης δεκαπλάσιος από τη Γη είχε πιθανόν συγκρουστεί με τον Δία
Ένας νεαρός πλανήτης με μάζα δεκαπλάσια από της Γης είχε κάποτε προσκρούσει πάνω στο γίγαντα του ηλιακού μας...
16.08.2019, 09:42
Η ρομποτική ουρά που βοηθάει την ισορροπία στους ανθρώπους
Εκατομμύρια χρόνια αφότου οι πρόγονοι του ανθρώπου εξελίχτηκαν ώστε να χάσουν την ουρά τους, αυτή επιστρέφει...
15.08.2019, 10:45
ΗΠΑ: Απαγορεύτηκαν ορισμένα μοντέλα MacBook Pro σε αεροσκάφη
Η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι απαγορεύει στους επιβάτες αεροσκαφών να...
14.08.2019, 07:49

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 25  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.