Κλείσιμο

Έτοιμη για επανδρωμένη αποστολή στον Άρη έως το 2030 η NASA (videos)

Η μελέτη για τη χημική σύσταση του νερού που εντοπίστηκε στον Άρη θα είναι η επόμενη αποστολή της NASA, σύμφωνα με ανακοίνωση των επιστημόνων.

Οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να εξηγήσουν για ποιο λόγο υπάρχει μεγάλη ποσότητα αλατιού στο νερό του πλανήτη και από πού πηγάζει. Στόχος είναι να ερευνήσουν εάν ο Άρης ήταν κατά το παρελθόν ένας πολύ φιλόξενος πλανήτης για ανάπτυξη ζωής.

Η ιστορικής σημασίας αποκάλυψη ότι στην επιφάνεια του Άρη υπάρχει νερό σε υγρή μορφή, φαίνεται να ενισχύει την πρόθεση της NASA να προχωρήσει σε επανδρωμένη αποστολή στον αποκαλούμενο «Κόκκινο Πλανήτη» στις αρχές της δεκαετίας του 2030.  Η νέα ανάλυση των δεδομένων της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος αποκάλυψε αλμυρό νερό που ρέει περιοδικά στις πλαγιές του Άρη.

Η διαπίστωση αυτή έχει τεράστια σημασία, καθώς το νερό –σε υγρή μορφή- θεωρείται ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη ζωής. Η ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή μπορεί να αποβεί καταλυτική για ενδεχόμενες επανδρωμένες αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη, με τη NASA να διεξάγει ήδη σχετικές προσομοιώσεις και πειράματα στη Γη για να μελετήσει το πόσο εφικτή είναι μια τόσο φιλόδοξη και δαπανηρή επιχείρηση. 



Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα εύρεσης περισσότερων δεδομένων για τον Άρη, τονίζουν ότι η NASA παραμένει προσηλωμένη στην ιδέα της αποστολής ανθρώπων στον Άρη στο εγγύς μέλλον. «Επί του παρόντος, η NASA εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής ανθρώπων στον Άρη στις αρχές της δεκαετίας του 2030» δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας του προγράμματος Ριτς Ζούρεκ. «Με βάση αυτό το σενάριο, το νωρίτερο που άνθρωποι θα πατήσουν στην επιφάνεια του Άρη είναι τα τέλη της δεκαετίας του 2030».

Στο πλαίσιο αυτό, επιστήμονες της υπηρεσίας διαστήματος εργάζονται πάνω σε τρόπους με τους οποίους ο «αρειανό νερό» θα μπορέσει να συλλεγεί για τη δημιουργία οξυγόνου: 

Πηγή: skai.gr