Σύγχρονα τεχνολογικά μέσα ως ασπίδα στην καταστροφή αρχαιοτήτων από το ΙΚ

Οπλισμένοι με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα θα επιχειρήσουν αρχαιολόγοι να αντιδράσουν στην καταστροφή αρχαιολογικών μνημείων στη Μέση Ανατολή από δυνάμεις του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Times, αρχαιολόγοι από την Οξφόρδη και το Χάρβαρντ σχεδιάζουν να «πλημμυρίσουν» τις περιοχές που απειλούνται με χιλιάδες κάμερες τρισδιάστατης εικόνας, με σκοπό τη δημιουργία πλήρους ψηφιακού αρχείου όλων των σημαντικών κτισμάτων, μνημείων και αντικειμένων.

Σε περίπτωση που οι φωτογραφηθείσες αρχαιότητες καταστραφούν από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), οι πανεπιστημιακοί ειδικοί θα καταφύγουν στην τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης για να αναπαράγουν όσο το δυνατόν πιο πιστά αντίγραφά τους.

Το σχέδιο διέρρευσε στην εφημερίδα μετά από την καταστροφή του ναού ΜπάαλΣαμίν στην Παλμύρα της Συρίας μέσα στην εβδομάδα.

Το σχέδιο κοστίζει περί τα 2 εκατομμύρια λίρες στερλίνες και καταρτίζεται σε συνεργασία με την Unesco. Στο αρχικό του στάδιο προβλέπει τη λήψη 5 εκατομμυρίων εικόνων από απειλούμενες αρχαιότητες, από διάφορες γωνίες, από παλάτια της Μεσοποταμίας μέχρι σπάνια νομίσματα και αρχαία αγγεία. Πιστεύεται ότι το εγχείρημα μπορεί να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Έως το τέλος του επόμενου έτους εκτιμάται ότι μπορεί να έχουν συγκεντρωθεί περίπου 20 εκατομμύρια εικόνες.

«Η Παλμύρα εξελίσσεται γρήγορα σε σύμβολο της πολιτισμικής εικονοκλασίας του ISIS», δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ο διευθυντής του Ινστιτούτου για την Ψηφιακή Αρχαιολογία στην Οξφόρδη Ρότζερ Μισέλ. «Αν αφεθεί το ISISνα σβήσει και να ξαναγράψει την ιστορία μιας περιοχής που καθόρισε παγκόσμιες και πολιτικές ευαισθησίες, θα υποφέρουμε συλλογικά μία μη αναστρέψιμη ήττα με μεγάλο κόστος.

»Αλλά υπάρχει ελπίδα. Τοποθετώντας το αρχείο του παρελθόντος μας στην ψηφιακή σφαίρα, θα βρίσκεται πάντα πέρα από το πεδίο δράσης βανδάλων και τρομοκρατών», πρόσθεσε.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο