Κλείσιμο

Απρόσκοπτη επικοινωνία από το αυτοκίνητο

Οι καθημερινές μας ανάγκες επικοινωνίας και ενημέρωσης αυξάνονται συνεχώς. Ακόμη και όταν βρισκόμαστε μέσα στο αυτοκίνητο θέλουμε να επικοινωνούμε με το σπίτι, το γραφείο και τους φίλους μας. Επίσης αναζητούμε τρόπους για να λαμβάνουμε τα emails μας και να ενημερωνόμαστε από το διαδίκτυο. Η αυτοκινητοβιομηχανία δεν αγνόησε τις ανάγκες μας και γι αυτό εξελίσσει συνεχώς τα συστήματα επικοινωνίας που προορίζονται για τα μοντέλα παραγωγής.

Επίσης πρόσθεσε και λειτουργίες που αναβαθμίζουν τη ψυχαγωγία και την άνεση. Έμφαση όμως έδωσε και στο σημαντικότερο τομέα της επικοινωνίας του οδηγού, την άμεση και ακριβή ενημέρωση των αρχών και της ειδικής υπηρεσίας παροχής βοήθειας σε περίπτωση ατυχήματος. 

Ειδικευμένες διατάξεις φροντίζουν για την άμεση ενημέρωση του οδηγού σχετικά με τις συνθήκες κυκλοφορίας στους δρόμους και τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

Η κάθε αυτοκινητοβιομηχανία έχει τμήματα ερευνών που εξελίσσουν τα συστήματα επικοινωνίας και τα αναζητούν τις καλύτερες επιλογές. Η Opel αξιοποίησε την τεχνογνωσία της για να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα το οποίο υπόσχεται υποστήριξη, συνδεσιμότητα και εξυπηρέτηση όλο το 24ωρο. Το ονόμασε Opel OnStar και το πρώτο μοντέλο που θα εφαρμοσθεί είναι η νέα γενιά του Astra.

Η Opel OnStar προσφέρει στον οδηγό μία ευρεία γκάμα υπηρεσιών ασφάλειας και άνεσης. Εάν κάποιος αερόσακος ενεργοποιηθεί, το σύστημα λαμβάνει αυτόματη προειδοποίηση. Στη συνέχεια ένας σύμβουλος επικοινωνεί με το όχημα για να διαπιστωθεί εάν χρειάζεται βοήθεια. Εάν δεν υπάρξει απάντηση, μία ομάδα έκτακτης ανάγκης αποστέλλεται άμεσα στον τόπο που βρίσκεται το όχημα. Οδηγός και επιβάτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στην OnStar όλες τις ώρες και όλο το χρόνο, ακόμη και στις αργίες. Ανεξάρτητα αν χρειάζονται οδική βοήθεια ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία – ένας σύμβουλος είναι πάντα έτοιμος να βοηθήσει. Επιπλέον, η OnStar μετατρέπει το νέο Astra σε ένα 4G LTE mobile Wi-Fi hotspot. Μέχρι επτά συσκευές (smartphones, ταμπλέτες κ.α.) μπορούν να συνδέονται ταυτόχρονα.

Επιπλέον, η νέα γενιά του συστήματος IntelliLink infotainment θα γιορτάσει το ντεμπούτο της στο Astra. Καθώς είναι συμβατή με Android Auto και Apple CarPlay, θα μεταφέρει τον κόσμο των smartphones μέσα στο αυτοκίνητο, πρεμιέρα στην κατηγορία των μικρομεσαίων μοντέλων. Κάθε σύστημα βασίζεται στις πιο δημοφιλείς σχετικές εφαρμογές για smartphone. Το Android Auto είναι δομημένο γύρω από τα Google Maps, Google Now και το πρόγραμμα άμεσων μηνυμάτων της Google (Google talk), καθώς και σε μια ολοένα αυξανόμενη γκάμα εφαρμογών ήχου και ανταλλαγής μηνυμάτων που περιλαμβάνει τα WhatsApp, Skype, Google Play Music, Spotify, και podcast players. Μία πλήρης λίστα υποστηριζόμενων εφαρμογών διατίθεται εδώ. 

Το Apple CarPlay μεταφέρει έξυπνα τα πιο δημοφιλή χαρακτηριστικά του iPhone στην οθόνη του οχήματος για εύκολη πρόσβαση κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Έτσι ο οδηγός μπορεί να τηλεφωνεί, να στέλνει και να λαμβάνει μηνύματα και να απολαμβάνει μουσική από την οθόνη αφής ή με φωνητικό έλεγχο μέσω Siri. Ανάμεσα στις υποστηριζόμενες εφαρμογές του Apple CarPlay είναι Phone (τηλέφωνο), Messages (μηνύματα), Maps (χάρτες), Music (μουσική) και συμβατές εφαρμογές τρίτων. Η πλήρης λίστα αυτών των εφαρμογών υπάρχει εδώ.

Οι λειτουργίες ελέγχονται μέσω της μεγάλης οθόνης αφής μέχρι 8 ιντσών, που βρίσκεται υψηλά στην κεντρική κονσόλα, ή από τα τηλεχειριστήρια στο τιμόνι (ένταση ήχου) ή μέσω φωνητικού ελέγχου. Η νέα γενιά του Opel Astra θα κάνει το παγκόσμιο ντεμπούτο της στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης (17-27/9/2015).
Πηγή: skai.gr