Κλείσιμο

Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Toshiba λόγω εμπλοκής του σε σκάνδαλο

Από τη θέση του αποχώρησε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Toshiba, μετά τη δημοσιοποίηση ανεξάρτητης έρευνας που έδειξε ότι ο ίδιος γνώριζε για την αύξηση των κερδών της εταιρείας του, γεγονός που αποτελεί το μεγαλύτερο επιχειρηματικό σκάνδαλο στη χώρα εδώ και χρόνια.

Ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος Χισάο Τανάκα είπε ότι προσωρινά θα αντικατασταθεί από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Μασάσι Μουρομάσι, που παραδοσιακά δεν έχει εκτελεστικό ρόλο, προσθέτοντας ότι η εταιρία εξέταζε το ενδεχόμενο να διορίσει εξωτερικούς διευθυντές για παραπάνω από τις μισές θέσεις στο διοικητικό της συμβούλιο.

"Αυτό το θεωρώ το πλέον καταστροφικό γεγονός για το εμπορικό μας σήμα στα 140 χρόνια λειτουργίας της εταιρίας μας", είπε ο Τανάκα σε συνέντευξη Τύπου αφού έκανε την τελετουργική βαθιά υπόκλιση μεταμέλειας μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και τους φωτογράφους.

"Δεν νομίζω ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν εν μία νυκτί".

Ο Μουρομάσι θεωρείται ασφαλής επιλογή για να ηγηθεί της Toshiba κατά τη διάρκεια αυτής της ταραχώδους περιόδου πριν παραδώσει τα ηνία στο διάδοχό του. Η εταιρία σχεδιάζει να ανακοινώσει τον επόμενο μήνα τα καθυστερημένα οικονομικά αποτελέσματα για τη ετήσια χρήση που έληξε τον Μάρτιο.

Οι προκάτοχοι του Τανάκα ως διευθύνοντες σύμβουλοι της εταιρίας, ο αντιπρόεδρος Νόριο Σασάκι και ο σύμβουλος Ατσουτόσι Νισίντα, θα αποχωρήσουν επίσης, καθώς η έρευνα κατέδειξε πως είχαν ρόλο στην ανακοίνωση των παραποιημένων οικονομικών καταστάσεων που αφορούν έως και την οικονομική χρήση του 2008.

Σύμφωνα με την έρευνα ανεξάρτητων λογιστών και δικηγόρων, η Toshiba μεγάλωνε τα λειτουργικά της κέρδη κατά 151,8 δισεκ. γεν (1,22 δισεκ. δολάρια) για πολλά χρόνια.

Ο Τανάκα και ο Σάσακι πίεζαν τα τμήματα της εταιρίας να πετύχουν δύσκολους στόχους, γνωρίζοντας ότι ανακοίνωναν παραποιημένα κέρδη και καθυστερούσαν την ανακοίνωση ζημιών υιοθετώντας μια λογική που υποδείκνυε ότι δεν πρέπει κανείς να εναντιώνεται στις επιθυμίες των ανωτέρων του, ανέφερε η έκθεση.

Τα ευρήματα της έκθεσης αναμένεται να οδηγήσουν στην κατάρτιση νέων οικονομικών καταστάσεων, σε σαρωτικές αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της Toshiba και πιθανόν σε βαριά πρόστιμα στο χειρότερο εταιρικό σκάνδαλο στην Ιαπωνία από την υπόθεση της Olympus Corp στα τέλη του 2011.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο δήλωσε νωρίτερα ότι οι λογιστικές παρατυπίες στην Toshiba ήταν "πολύ λυπηρό" γεγονός, σε μια εποχή που η χώρα προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών με καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση.

Οι μετοχές της εταιρίας κατέγραψαν σήμερα άνοδο 6% εν μέσω ανακούφισης που η έκθεση περιείχε μερικές μόνο άσχημες εκπλήξεις. Από τις αρχές Απριλίου όμως που η Toshiba αποκάλυψε για πρώτη φορά περιπτώσεις λογιστικών παρατυπιών, οι μετοχές έχουν χάσει περίπου 23%.

Την ίδια ώρα, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προειδοποίησε ότι η απαιτούμενη ανακοίνωση εκ νέου των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβάθμιση του αξιόχρεού της.
Πηγή: skai.gr