Wi-fi hotspots πλέον και στην Κούβα

Οι αρχές της Κούβας προχώρησαν στο λανσάρισμα το πρώτου δημόσιου δικτύου wi-fi hotspot στον πιο εμπορικό δρόμο της Αβάνας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί ουσιαστικά την υλοποίηση μίας εκ των δεσμεύσεων της κυβέρνησης, να προσφέρει διασύνδεση στους κατοίκους, σε ένα μέρος του κόσμου όπου η τεχνολογική εξέλιξη και η χρήση του διαδικτύου κάθε άλλο παρά διαδεδομένη πρακτική έχει υπάρξει.

Οι αρχές προχώρησαν στην εγκατάσταση αναμεταδοτών δικτύου κατά μήκος της 23ης λεωφόρου της Αβάνας και ανακοίνωσαν την επίσημη έναρξη του project την Πέμπτη 2/7.

Δεκάδες άνθρωποι κάθισαν στην περιοχή και έκαναν χρήση των έξυπνων συσκευών τους για πρώτη φορά δημόσια στην Κούβα, σε μία από τις πλέον όμορφες περιοχές της πρωτεύουσας.

Το συγκεκριμένο project έχει υλοποιηθεί από τον κρατικό τηλεπικοινωνιακό (και μόνο άλλωστε στην περιοχή) την Etecsa, η οποία στις αρχές Ιουνίου είχε ανακοινώσει πως σκοπεύει να δημιουργήσει 35 hotspot σε ολόκληρο το νησί.

Για να χρησιμοποιήσουν το δίκτυο οι χρήστες θα πρέπει να διαθέτουν ενεργό λογαριασμό συνδρομητή στην εταιρεία και η χρήση της υπηρεσίας κοστίζει 2 δολάρια την ώρα ποσό το οποίο δεν φαντάζει μεγάλο, αλλά για τους κατοίκους της Κούβας οι οποίοι έχουν κατά μέσο όρο μισθούς που φθάνουν τα 20 δολάρια είναι μάλλον μία «τσιμπημένη» τιμή.

Η Κούβα είναι μία από τις χώρες με τη μικρότερη στον κόσμο διείσδυση στη χρήση διαδικτύου και η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί σίγουρα ένα μεγάλο βήμα. Σημειώνεται πως το μεγαλύτερο μέρος των συνδέσεων στο νησί είναι οικιακές dial-up στις οποίες μέχρι σήμερα δεν είχαν πρόσβαση οι κάτοικοι και οι χρήστες τους ήταν κατά κύριο λόγο ξένοι ή κυβερνητικές υπηρεσίες.
Πηγή: skai.gr