Ευέλικτο και προσαρμοζόμενο δέρμα μέσω μιας οθόνης

Ερευνητική ομάδα στη Φλόριντα δημιούργησε μια πλήρως ευέλικτη έγχρωμη οθόνη εμπνευσμένη από δέρμα χαμαιλέοντα.

Οι δημιουργοί λένε ότι ίσως μελλοντικά χρησιμοποιηθεί για να αλλάζει το καμουφλάζ των στρατιωτών αμέσως. Η μέθοδος αυτή μπορεί να επιτρέψει στα κανονικά ρούχα να αλλάζουν χρώμα από μόνα τους ή μέσω μιας e-reader οθόνης μικρής ισχύος.

Η αλλαγή των χρωμάτων θα επιτυγχάνεται με την εφαρμογή διαφορετικών επιπέδων τάσης στην οθόνη.

«Δημιουργείται μια επιφάνεια που απορροφά λίγο φως και αντανακλά το υπόλοιπο» όπως είπε στο BBC ο καθηγητής Debashis Chanda του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριντα.

Ο καθηγητής Chanda δήλωσε στο BBC ότι το ποσό της τάσης που απαιτείται για να τροφοδοτήσει την οθόνη είναι αρκετά χαμηλό ώστε να είναι ασφαλές. Η μπαταρία του κινητού μας τηλεφώνου, που είναι μια ακίνδυνη μπαταρία, μπορεί να τροφοδοτήσει αυτή τη διαδικασία.

Οι προηγούμενες προσπάθειες για τη δημιουργία παρεμφερών τεχνολογιών διέθεταν μόνο μια περιορισμένη παλέτα χρωμάτων. Ο καθηγητής Chanda είπε πως η τεχνολογία αυτή είναι η πρώτη που προσφέρει το πλήρες μοντέλο χρωμάτων RGB - κόκκινο, πράσινο και μπλε.

«Ο σχεδιασμός της οθόνης εμπνεύστηκε από τη φύση. Όλες οι ανθρωπογενείς οθόνες - LCD, LED, CRT - είναι άκαμπτες, εύθραυστες και έχουν μεγάλο όγκο. Όμως τώρα μπορούμε να προσθέσουμε δέρμα ιδιαίτερου χρώματος και περιγράμματος ακόμα και σε ένα ευέλικτο χταπόδι».

«Αυτό ήταν το κίνητρο για μας, να εμπνευστούμε από τη βιολογία και να δημιουργήσουμε μια οθόνη που να μοιάζει με το δέρμα», όπως προσέθεσε ο καθηγητής. Η οθόνη είναι εξαιρετικά ελαφριά - λεπτότερη ακόμα και από μια ανθρώπινη τρίχα.
Πηγή: Πηγή: BBC