Μπαταρίες κινητού που φορτίζουν σε ένα λεπτό!

Οι επιστήμονες δημιούργησαν μια μπαταρία που θα μπορούσε να επιτρέψει σε ένα κινητό τηλέφωνο να φορτίσει και να είναι έτοιμο για χρήση μέσα σε μόλις ένα λεπτό.

Το νέο αυτό ισχυρό κύτταρο αλουμινίου είναι πολύ ασφαλέστερο από την υπάρχουσα τεχνολογία της μπαταρίας λιθίου, μπορεί να καμφθεί, να καταστραφεί και δεν πιάνει φωτιά.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια λένε ότι η μπαταρία μπορεί να επαναφορτιστεί πιο συχνά απ 'ότι οι συνηθισμένες μπαταρίες, χωρίς να χάσει την αποτελεσματικότητά της.

Μπορεί να είναι μια σημαντική εξέλιξη στην αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας η οποία γίνεται ολοένα και πιο σημαντική λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Hongjie Dai, καθηγητής χημείας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, δήλωσε: «Έχουμε αναπτύξει μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία αλουμινίου που μπορεί να αντικαταστήσει τις υπάρχουσες συσκευές αποθήκευσης, όπως τις αλκαλικές μπαταρίες, οι οποίες είναι κακές για το περιβάλλον και τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, που περιστασιακά ξεσπάνε σε φλόγες».

Εκτός από την ασφάλεια είπε ότι η ομάδα έχει επιτύχει σημαντικές ανακαλύψεις στην απόδοση της μπαταρίας με «πρωτοφανή χρόνους φόρτισης» κάτω του ενός λεπτού. 

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες αναπτυγμένες μπαταρίες αλουμινίου, οι οποίες έχουν αναφερθεί ότι πεθαίνουν μετά από μόλις 100 κύκλους φόρτισης- αποφόρτισης, το πρότυπο του Στάνφορντ έχει βρεθεί ότι αντέχει μέχρι και 7.500 φορτίσεις.

Η τυπική μπαταρία λιθίου έχει διάρκεια 1000 κύκλων φόρτισης.

Σε ένα άρθρο στο τεύχος αυτού του μήνα στο περιοδικό Nature οι συγγραφείς έγραψαν: «Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μια εξαιρετικά γρήγορη μπαταρία ιόντων αλουμινίου κατασκευάστηκε με τη σταθερότητα διάρκειας χιλιάδων κύκλων».

Ο Ming Gong, συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης του Nature πρόσθεσε: «Ένα άλλο χαρακτηριστικό της μπαταρίας του αλουμινίου είναι η ευελιξία».

«Μπορείτε να τη λυγίσετε και να τη διπλώσετε, έτσι ώστε να έχετε τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσετε σε εύκαμπτες ηλεκτρονικές συσκευές. Το αλουμίνιο είναι επίσης μια φθηνότερη λύση από ό,τι το λίθιο».
Πηγή: skai.gr