Ρομποτικά μυρμήγκια με μέλλον στην εργοστασιακή παραγωγή

Οι προγραμματιστές της γερμανικής τεχνολογικής εταιρείας Festo, λένε ότι επιθύμησαν να αντιγράψουν τα μυρμήγκια και να δημιουργήσουν τη βιονική τους εκδοχή, όχι μόνο λόγω της ασυνήθιστης ανατομίας τους αλλά και λόγω της συλλογικής νοημοσύνης ολόκληρης της αποικίας τους.

Τα βιονικά μυρμήγκια συνεργάζονται και συντονίζουν τις ενέργειες και τις κινήσεις τους για να επιτύχουν έναν κοινό στόχο - με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το κάνουν και τα πραγματικά μυρμήγκια από μόνα τους, για να ολοκληρώσουν τις εργασίες που θα ωφελήσουν το σύνολο της αποικίας.

Η Festo λέει ότι αυτό το σύστημα παραγωγής στο μέλλον θα πρέπει να βασίζεται σε σκεπτόμενα μέρη τα οποία θα προσαρμόζονται στις διαφορετικές απαιτήσεις της παραγωγής και θα συνεννοούνται μεταξύ τους. 

Τα μυρμήγκια μπορούν να ολοκληρώσουν σύνθετες εργασίες, όπως το να μεταφέρουν μεγάλα και βαριά φορτία, τις οποίες δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν εάν προσπαθούσαν από μόνα τους.

Η εταιρεία Festo λέει ότι ο τρόπος που τα μυρμήγκια κατασκευάζονται είναι επίσης μοναδικός και συνδυάζει για πρώτη φορά τρισδιάστατες τεχνικές και λέιζερ.

Τα κεραμικά πόδια και οι τανάλιες που διαθέτουν είναι ευέλικτοι ενεργοποιητές που κινούνται γρήγορα και με ακρίβεια χωρίς να χρησιμοποιούν πολύ ενέργεια.

Τα βιονικά μυρμήγκια είναι μέρος του Bιονικού Δικτύου Μάθησης και η Festo εργάζεται προσπαθώντας να εισάγει τη φυσική μεταφορά στις μηχανολογικές τεχνικές και στον εξοπλισμό.

Η εταιρεία τεχνολογίας λέει ότι τα εργοστάσια του μέλλοντος θα πρέπει να παράγουν εξατομικευμένα προϊόντα και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσαρμοστούν στις διαφορετικές απαιτήσεις της παραγωγής.

Τα ρομποτικά μυρμήγκια της η Festo θα τα παρουσιάσει τον Απρίλιο στη μεγαλύτερη τεχνολογική έκθεση βιομηχανίας του κόσμου, τη Hannover Messe. Εκεί, η γερμανική τεχνική εταιρεία θα αναδείξει επίσης και άλλες συνεταιριστικές πρόσφατες δημιουργίες της, όπως τις τεχνητές πεταλούδες.
Πηγή: Πηγή: Reuters