Data journalism εφαρμογές στην Ελλάδα

To περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε στον χώρο Innovathens της Τεχνόπολης στο Γκάζι, το πρώτο hackathon data journalism (διαγωνισμός δημοσιογραφίας δεδομένων). Τον διαγωνισμό κέρδισε η μεικτή ομάδα προγραμματιστών λογισμικού και δημοσιογράφων, που ασχολήθηκε με το θέμα της αναζήτησης των κορυφαίων Ελλήνων ερευνητών παγκοσμίως.

Σκοπός της διοργάνωσης ήταν η δημιουργία χρήσιμων εφαρμογών για τους δημοσιογράφους, τους πολίτες, το δημόσιο συμφέρον και τις επιχειρήσεις.

Το βραβείο της διοργάνωσης ήταν η περαιτέρω ανάπτυξη της εφαρμογής με τη βοήθεια του ερευνητικού κέντρου Δημόκριτος και της τεχνολογικής εταιρείας SCIFY.

«Η δημοσιογραφία δεδομένων είναι η πρακτική της δημοσιογραφίας που βασίζεται στη χρήση, την επεξεργασία και την οπτικοποίηση δεδομένων με σκοπό να εξηγήσει θέματα της επικαιρότητας. Είναι το κομμάτι της δημοσιογραφίας στο οποίο συναντιέται η ερευνητική δημοσιογραφία, η πληροφορική, οι κοινωνικές επιστήμες και η στατιστική» αναφέρει η δημοσιογράφος και υπεύθυνη του διαγωνισμού Ελίνα Μακρή.

Οι νικητές

Η ομάδα των νικητών, η οποία επιλέχθηκε κυρίως για τη μεθοδολογία που χρησιμοποίησε και το βαθμό ανάπτυξης της εφαρμογής, βασίστηκε στη μελέτη ενός εκ των κορυφαίων Ελλήνων ερευνητών, του κύριου Γιάννη Ιωαννίδη, (στατιστικός στο πανεπιστήμιο του Stanford στην Αμερική) σύμφωνα με την οποία, στους 10.000 καλύτερους ερευνητές του κόσμου, οι 336 είναι Έλληνες.

Ανάμεσα στους λόγους που η ομάδα επέλεξε να ασχοληθεί με το θέμα είναι το επίκαιρο πρόβλημα της φυγής νέων επιστημόνων (brain drain) από τη χώρα και βάσει των παραπάνω στοιχείων, το 'μερίδιο' των Ελλήνων ερευνητών, παγκοσμίως, φτάνει το 16%. Γεγονός που αναλογικά με τον πληθυσμό της Ελλάδας, που είναι μαζί με την διασπορά το 0,2% του παγκόσμιου πληθυσμού, μας κατατάσσει στην πρώτη θέση παγκοσμίως.


Το hackathon πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού ερευνητικής δημοσιογραφίας για νέους, που λήγει στις 5 Απριλίου. (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού: ijp.gr).



Πηγή: Μάριος Καλογερόπουλος