Η πρώτη έκλειψη Ηλίου του 2015 ρίχνει την Ευρώπη στο «σκοτάδι» (live)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη έκλειψη Ηλίου για το 2015.

Το φαινόμενο θα είναι μερικώς ορατό και από τη χώρα μας από περίπου τις 10:39 το πρωί (Αθήνα). Θα κορυφωθεί στις 11:45 και αναμένεται να λήξει γύρω στις 12:50.


Δείτε ζωντανά την έκλειψη από τη «οπτική» του Εθνικού Αστεροσκοπείου



Όποιος θέλει να παρακολουθήσει την ολική έκλειψη, μπορεί να το κάνει διαδικτυακά στη διεύθυνση του online παρατηρητηρίου Slooh (έναρξη στις 10:30 το πρωί). Οι μίνι-δορυφόροι Proba του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) θα καταγράφουν την έκλειψη από το διάστημα.

Όσο πιο βόρεια είναι μια τοποθεσία στην χώρα μας, τόσο μεγαλύτερο μέρος του Ήλιου θα καλύπτεται από τη σκιά της Σελήνης: Στην Αθήνα θα καλύπτεται περίπου το 31%, στη Φλώρινα σχεδόν το 41%, ενώ στο Ηράκλειο της Κρήτης σχεδόν το 24%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό κάλυψης του Ήλιου θα απολαύσουν οι κάτοικοι της Ισλανδίας, της βόρειας Αγγλίας, της Σκωτίας και των σκανδιναβικών χωρών.

Ειδικοί προειδοποιούν πως απαγορεύεται αυστηρά να παρακολουθήσουμε την έκλειψη με γυμνά μάτια, καθώς μπορεί να προκύψουν σοβαρά προβλήματα στην όραση, ακόμα και τύφλωση.


Την έκλειψη παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον και οι διαχειριστές δικτύων ηλεκτροδότησης που στηρίζονται σε ηλιακή ενέργεια.

Σύμφωνα με αναλυτές, κατά την έκλειψη θα «χαθούν» 35 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και μικροπροβλήματα ηλεκτροδότησης σε χώρες που στηρίζονται στον Ήλιο.
Πηγή: skai.gr