Οι ΗΠΑ για τις κυβερνοεπιθέσεις "πριν και μετά"

"Οι διαδικτυακές επιθέσεις μπορούν να υπονομεύσουν όλη την αμερικανική οικονομική ανταγωνιστικότητα καθώς και την εθνική ασφάλεια", όπως δήλωσε ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, James Clapper.

Μάλιστα διαπιστώθηκε, ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθούσε να δημιουργήσει μια εντολή για να πραγματοποιεί κυβερνοεπιθέσεις. Η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα είναι από τις χώρες που θεωρείται, ότι μπορούν να αποτελέσουν επίσης μεγάλη κυβερνοαπειλή. 

Τα μεγάλα έργα υποδομής, όπως τα οικονομικά δίκτυα ή τα δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας τώρα πια είναι λιγότερο πιθανόν να "πειραχτούν" από τους χάκερ. 

Ωστόσο, ο κ. James Clapper τόνισε ότι στις ΗΠΑ περιμένουν σωρεία επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, η οποία θα επιφέρει μεγάλο κόστος στην αμερικανική οικονομική ανταγωνιστικότητα και την εθνική ασφάλεια. 

Ο κ. Clapper προσέθεσε ότι οι εγκληματίες που σκοπό έχουν το κέρδος και οι ιδεολογικά καθοδηγούμενοι χάκερς είναι όλο και πιο ενεργοί. 

Στο παρελθόν, υπήρξε στον κυβερνοχώρο μια σειρά από σημαντικές επιθέσεις που γινόντουσαν εναντίον αμερικανικών στόχων.

Η Βόρεια Κορέα το Νοέμβριο κατηγορήθηκε ότι βρίσκεται πίσω από την κλοπή δεδομένων από την Sony Pictures.

Εν τω μεταξύ, τον Ιανουάριο οι λογαριασμοί του Twitter και το YouTube της στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ χακαρίστηκαν από μια ομάδα που υποστήριζε το Ισλαμικό Κράτος (IS).

Το 2010 το Ιράν δέχθηκε επίθεση στον κυβερνοχώρο για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η Τεχεράνη θεώρησε υπεύθυνο το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για την ενέργεια αυτή και το κακόβουλο λογισμικό.  
Πηγή: Πηγή: BBC