Hμερίδες CERN για τα στοιχειώδη σωματίδια

Οι ημερίδες διοργανώνονται από ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια και απευθύνονται σε μαθητές Λυκείου, με σκοπό οι τελευταίοι να γνωρίσουν την "πρώτη γραμμή" της βασικής έρευνας.

Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν ερευνητές για μια μέρα, αναλύοντας πραγματικά δεδομένα από τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (Large Hadron Collider-LHC) του CERN.

Το 2015, οι ημερίδες διοργανώνονται από 210 πανεπιστήμια και ινστιτούτα, από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 2 Απριλίου, και θα συμμετάσχουν μαθητές από 42 χώρες από όλο τον κόσμο.

Οι μαθητές στο τέλος της ημερίδας θα ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους μέσω τηλεδιάσκεψης και θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους σε μαθητές άλλων χωρών, όπως περίπου κάνουν και οι επιστήμονες στις συνεργασίες τους. Με αυτόν τον τρόπο, θα γίνει καλύτερη κατανόηση της οργάνωσης της σύγχρονης έρευνας σε πραγματικό περιβάλλον.

Η Ελλάδα συμμετέχει φέτος στα διεθνή «Master Classes» με ημερίδες στα Πανεπιστήμια Αθήνας (26 Φεβρουαρίου, 60 μαθητές), Θεσσαλονίκης (4 Μαρτίου, 100 μαθητές) και Κρήτης (14 Μαρτίου, 70 μαθητές), στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (16 Μαρτίου, 40 μαθητές) και στο ΕΜΠ (4 Μαρτίου, 120 μαθητές). Το τελευταίο θα διοργανώσει και ημερίδα για καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης (21 Μαρτίου, 50 καθηγητές).

Τις ημερίδες θα συντονίσουν το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης και το δίκτυο QuarkNet (ΗΠΑ), σε στενή συνεργασία με τη Διεθνή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων (International Particle Physics Outreach Group-IPPOG). Ο κύριος σκοπός της ομάδας αυτής είναι να κάνει την σωματιδιακή φυσική προσιτή στο ευρύ κοινό.

Έλληνας εκπρόσωπος στην IPPOG και συντονιστής των ελληνικών Master Classes είναι ο Νίκος Τράκας, θεωρητικός φυσικός, καθηγητής στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ) του ΕΜΠ.

Για περισσότερες πληροφορίες, στην ιστοσελίδα των ελληνικών Master Classes (http://www.physics.ntua.gr/MC_2015και στην ελληνική εκλαϊκευτική σελίδα για τα στοιχειώδη σωματίδια (http://www.physics.ntua.gr/POPPHYS).


Πηγή: skai.gr