CERN: Ελπίδες για την ανακάλυψη νέου υπερσωματιδίου εντός του 2015

Ανώτερος ερευνητής που μελετά πάνω στον επιταχυντή ανδρονίων του CERN, αναφέρει ότι φέτος υπάρχουν οι δυνατότητες να αποκαλυφθεί ένα νέο σωματίδιο πιο συναρπαστικό και απο το μποζόνιο higgs, που ανακαλύφθηκε μόλις πρίν 2 χρόνια και εξηγούσε τον τρόπο που συγκροτείται η ύλη.

Ο επιταχυντής πρόκειται να επανασυνδεθεί τον Μάρτιο μετά από την ενεργειακή αναβάθμιση που ολοκληρώνεται και του δίνει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από ότι πριν.

Η εκπρόσωπος της ομάδας ATLAS του CERN, Μπεάτε Χάινεμαν καθηγήτρια φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια , Μπέρκλεϋ εξέφρασε την ελπίδα ότι η δυνατότητα του αναβαθμισμένου επιταχυντή να πραγματοποιεί συγκρούσεις σωματιδίων με ενέργεια διπλάσια σε σύγκριση με το παρελθόν μπορεί να συμβάλλει στην ανακάλυψη του πρώτου υπερσυμμετρικού σωματιδίου.

Με αυτό τον τρόπο μπορεί να επιβεβαιωθεί η θεωρία της υπερσυμμετρίας, σύμφωνα με την οποία κάθε γνωστό σωματίδιο ύλης έχει ένα βαρύτερο συμμετρικό του σωματίδιο. Για παράδειγμα, το φωτόνιο και το κουάρκ θεωρείται ότι έχουν ως υπερσυμμετρικά σωματίδια.

«Αν είμαστε πραγματικά τυχεροί, η ανακάλυψη μπορεί να γίνει φέτος κιόλας, έως το τέλος του καλοκαιριού. Ίσως βρούμε πλέον την υπερσυμμετρική ύλη. Για μένα, αυτό θα είναι πιο συναρπαστικό και από την ανακάλυψη του (σωματιδίου) Χιγκς», δήλωσε η Μπεάτε Χάινεμαν.

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) που διεξάγεται στην Καλιφόρνια.

Υπερσυμμετρία

Η υπερσυμμετρία -γνωστή και ως SUSY στους επιστημονικούς κύκλους- συμπληρώνει το «κυρίαρχο πρότυπο» της σωματιδιακής φύσης το οποίο περιγράφει τα στοιχειώδη σωματίδια της ύλης και τις μεταξύ τους σχέσεις.
«Αυτό θα συντάραζε τον κόσμο» δήλωσε η Χάινεμαν. Θα είναι σαν η ανθρωπότητα να ανοίγει κυριολεκτικά την πόρτα σε έναν άλλο κόσμο.

Η σκοτεινή ύλη

Η σκοτεινή ύλη στην αστρονομία και στην κοσμολογία, είναι ένας υποθετικός τύπος ύλης που συνεισφέρει κατά μεγάλο ποσοστό στη συνολική μάζα του σύμπαντος. Η σκοτεινή ύλη δεν μπορεί να παρατηρηθεί απευθείας από τηλεσκόπια. Προφανώς δεν εκπέμπει ούτε απορροφά φως ή άλλη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σε σημαντικό βαθμό.

Αντίθετα, η ύπαρξη και οι ιδιότητές της βασίζονται στις βαρυτικές επιδράσεις πάνω στην ορατή ύλη, ακτινοβολία και τη μεγάλης κλίμακας δομή του σύμπαντος.

Οι φυσικοί σωματιδίων έχουν σημαντικές διασκέψεις, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ένα από τα οποία είναι η κύρια συγκέντρωση της υπερσυμμετρίας κοινότητας. Όλες αυτές οι συναντήσεις επικεντρώνουν παγκόσμια τα βλέμματα, για ενδεχόμενες επιστημονικές ανακαλύψεις.

H ανακάλυψη του σωματιδίου του Χιγκς το 2013, το οποίο εξηγεί γιατί τα αντικείμενα έχουν μάζα, φαίνεται ήταν μόνο η αρχή.

Πηγή:BBC
Πηγή: Μάριος Καλογερόπουλος