Νέος «ιός» του facebook που παρακολουθεί τους υπολογιστές

Για κακόβουλο λογισμικό που διαδίδεται στο facebook, προειδοποιεί τους χρήστες η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού. Πρόκειται για ιό «Backdoor Trojan» που εξαπλώνεται με την εμφάνιση ανάρτησης με πορνογραφικό βίντεο.

Συγκεκριμένα, η επίμαχη ανάρτηση εμφανίζεται να έχει κοινοποιηθεί από κάποιον φίλο του χρήστη στο Facebook και να έχουν επισημανθεί σε αυτήν με ετικέτα (tag) μέχρι και είκοσι φίλοι του.

Εάν ο χρήστης πατήσει στο εμφανιζόμενο ως πορνογραφικό βίντεο, μεταφέρεται σε μια ιστοσελίδα στην οποία παίζουν τα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο και στη συνέχεια, σταματάει η αναπαραγωγή του και εμφανίζεται μήνυμα που ενημερώνει τον χρήστη ότι απαιτείται να «κατεβάσει» μια αναβάθμιση του λογισμικού Adobe Flash Player (InstallFlashPlayer.exe).

Εάν ο χρήστης συναινέσει και «κατεβάσει» το αρχείο, τότε δίνεται στον ιό η δυνατότητα να «παρακολουθεί» το πληκτρολόγιο και το «ποντίκι» του τερματικού του, με αποτέλεσμα να μπορούν να υποκλαπούν κωδικοί και επικοινωνίες πάσης φύσεως (π.χ. κωδικοί e-banking, αριθμοί πιστωτικών καρτών, κωδικοί πρόσβασης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.ά.).
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ