Άρχισε να «τρυπάει» τον κομήτη το ετοιμοθάνατο (;) Philae (upd)

Το ρομποτικό όχημα Philae έχε αναπτύξει το τρυπάνι του και επιχειρεί να συλλέξει δείγματα από το έδαφος του κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko, όπου και βρίσκεται, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).

Η απόφαση να τεθεί σε λειτουργία το τρυπάνι ελήφθη εν μέσω φόβων πως η μπαταρία του οχήματος ενδέχεται να εξαντληθεί εντός των επόμενων ωρών, καθώς το όχημα έχει προσεδαφιστεί σε σημείο όπου δεν εκτίθεται στο φως ώστε να μπορεί να βασιστεί στην ηλιακή ενέργεια. Η μπαταρία του δεν αποκλείεται να εξαντληθεί ως το βράδυ του Σαββάτου.

Όπως προειδοποίησε μάλιστα η ESA, τα αποτελέσματα από τη συλλογή δειγμάτων από την επιφάνεια του κομήτη, που είναι ο βασικός στόχος της αποστολής του Philae, ίσως δεν φτάσουν ποτέ στη Γη.

Επιπλέον, πρόκειται για μια παρακινδυνευμένη κίνηση, δεδομένου ότι το Philae δεν έχει προσδεθεί ασφαλώς στον κομήτη, και συνεπώς η χρήση του τρυπανιού μπορεί να το αποσταθεροποιήσει. Το αδύναμο βαρυτικό πεδίο του κομήτη σημαίνει πως το όχημα κινδυνεύει να χαθεί στο διάστημα αν αποσταθεροποιηθεί.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε πως το Philae θα χρησιμοποιούσε άγκιστρα για να προσδεθεί στην επιφάνεια του κομήτη, όμως το σύστημα δεν αναπτύχθηκε, με συνέπεια το μικρό όχημα να «αναπηδήσει» τρεις φορές στην επιφάνεια προτού καταλήξει στο σημείο όπου βρίσκεται. Φαίνεται πως έχει προσεδαφιστεί σε κάποια απότομη πλαγιά του 67P, πιθανώς στη σκιά ενός γκρεμού.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα εξακριβώσει το σημείο της επιφάνειας του κομήτη όπου έχει καταλήξει το μικρό όχημα.

Με δεδομένο τον κίνδυνο να εξαντληθεί η μπαταρία του Philae, η ραδιοφωνική επικοινωνία που είναι προγραμματισμένη για το βράδυ της Παρασκευής ίσως να είναι και η τελευταία, σύμφωνα με το BBC.
Πηγή: skai.gr