Στις 18:00 θα μάθει η Γη αν το Philae προσεδαφίστηκε στον κομήτη 67P

Περίπου στις 18:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) θα μάθουμε στη Γη αν πέτυχε η ιστορική προσεδάφιση του ρομπότ Philae (Φίλαι) στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί.

Το ρομποτικό όχημα έχει αποκολληθεί από το Rosetta, παίρνοντας μια «αποχαιρετιστήρια» φωτογραφία από το σκάφος που το διαστημικό σκάφος που το μετέφερε κατά το 10ετές ταξίδι τους στο διάστημα, στο «κυνήγι» του κομήτη.

Embedded image permalink
Πηγή: ESA


Η προσεδάφιση είναι ένα εντυπωσιακά δύσκολο εγχείρημα, δεδομένου ότι ο κομήτης είναι ένας «κινούμενος στόχος», που ταξιδεύει στο διάστημα με ταχύτητα 55.000 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Ο βαθμός δυσκολίας γίνεται ακόμα μεγαλύτερος από το γεγονός ότι το Philae δεν είναι τηλεκατευθυνόμενο.Παράλληλα, λόγω της ιδιαίτερα αδύναμης βαρύτητας του κομήτη, υπάρχει και ο κίνδυνος απλώς το Philae να αγγίξει το ουράνιο σώμα και να «αποκρουστεί» ξανά στο διάστημα.

Embedded image permalink
To Philae ταξιδεύει προς τον κομήτη (Πηγή: ESA)


Στόχος της αποστολής είναι να απαντήσουμε ερωτήματα για τη φύση και τη σύσταση των κομητών, δεδομένου ότι, σύμφωνα με την κυρίαρχη θεωρία, ήταν τα «οχήματα» που έφεραν το νερό στην «ξερή» αρχαία Γη, επιτρέποντας τη δημιουργία των πρώτων ωκεανών, όπου φιλοξενήθηκε και η «πρώτη» ζωή.

Σημειώνεται ότι στο νησί Φίλαι στο Νείλο βρέθηκε ο οβελίσκος με τη στήλη της Ροζέτας με την οποία αποκρυπτογραφήθηκαν τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά, εξού και τα ονόματα του ρομπότ και του σκάφους.


Πηγή: skai.gr