Ηττήθηκε, για την ώρα, ο πρώτος φόρος στο ίντερνετ

Άδοξο τέλος φαίνεται πως είχε, για την ώρα, το σχέδιο του προέδρου της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν να επιβάλει φόρο 49 λεπτά του ευρώ (150 φόριντ) ανά γιγαμπάιτ χρήσης του διαδικτύου.

Το πρώτο σχέδιο φορολόγησης του ίντερνετ παγκοσμίως προκάλεσε τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από τότε που ο κ. Όρμπαν επέστρεψε στην εξουσία το 2010, με δεκάδες χιλιάδες άτομα να συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις και περιοχές της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας, υποχρεώνοντας σε υποχώρηση τον ούγγρο πρόεδρο.

«Όποια κι αν ήταν η πρόθεση της κυβέρνησης, ο φόρος απλούστατα δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί», σχολίασε λιτά σήμερα Παρασκευή ο κ. Όρμπαν, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Kossuth Radio.

Ενώπιον της λαϊκής οργής, η κυβέρνηση αρχικά υποχώρησε λίγο, προτείνοντας μηνιαίο όριο 700 φόριντ (2,3 ευρώ) για νοικοκυριά και 5.000 φόριντ (16,2 ευρώ) για επιχειρήσεις, όμως η συνεχιζόμενη λαϊκή αντίδραση οδήγησε σε απόσυρση του επίμαχου σχεδίου.

Ωστόσο, η υποχώρηση δεν φαίνεται να σημαίνει και παραίτηση. Όπως διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το προεδρικό γραφείο, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τροποποιήσει το επίμαχο νομοσχέδιο. Ο ίδιος ο κ. Όρμπαν δήλωσε στο ραδιόφωνο πως η «εθνική διαβούλευση» θα αρχίσει τον Ιανουάριο.

Το κυβερνών κόμμα Fidesz έχει διαμηνύσει πως επιπλέον φορολόγηση είναι απαραίτητη προκειμένου να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός της Ουγγαρίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αποδοκιμάσει τον σχεδιαζόμενο φόρο. Τον Ιούλιο, ο κ. Όρμπαν είχε δηλώσει πως επιθυμεί να αντικαταστήσει την φιλελεύθερη δημοκρατία με ένα «μη φιλελεύθερο κράτος», εκφράζοντας το θαυμασμό του για την Κίνα και τη Ρωσία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ