Αποστολή στον Άρη το 2021 σχεδιάζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Αποστολή μη επανδρωμένου διαστημόπλοιου στον Άρη το 2021 σχεδιάζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο εμίρης του Ντουμπάι, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ-Μακτούμ, τονίζοντας πως η αποστολή θα αποδείξει τη συνεισφορά που μπορεί να έχει στην επιστήμη ο Αραβικός κόσμος.

«Η περιοχή μας είναι μία περιοχή πολιτισμού. Μοίρα μας είναι, ξανά, να εξερευνήσουμε, να δημιουργήσουμε, να χρίσουμε και να εκπολιτίσουμε», σημείωσε ο κ. αλ-Μακτούμ, ο οποίος υπηρετεί επίσης ως αντιπρόεδρος των ΗΑΕ.

Διευκρίνισε πως η επιλογή του Άρη έγινε επειδή εμπνέει και δίνει κίνητρο. «Η στιγμή που θα σταματήσουμε να μιλάμε για προκλήσεις θα είναι η στιγμή που σταματάμε να προοδεύουμε», σχολίασε.

Τα Εμιράτα πιέζουν επί χρόνια για την ίδρυση μίας παναραβικής υπηρεσίας διαστήματος. Η κυβέρνηση των ΗΑΕ δεν αποσαφήνισε το προβλεπόμενο κόστος του προγράμματος, επισήμανε όμως πως η διαστημική υπηρεσία θα είναι διοικητικά και οικονομικά αυτόνομη.

Πολλά κράτη στη Μέση Ανατολή έχουν διαστημικά προγράμματα. Μεταξύ αυτών, η Τουρκία, η Ινδονησία, το Πακιστάν, το Ιράν, η Αίγυπτος και η Αλγερία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ