Αυστραλία: 5 εκατ. νέες θέσεις εργασίας για ρομπότ

Σχεδόν το 50% όλων των θέσεων εργασίας στα βιομηχανικά κράτη, όπως είναι η Αυστραλία, κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες σύμφωνα με την καθηγητή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Μάικλ Οσμπρν, ο οποίος υποστηρίζει ότι λόγω των ρομπότ ενδέχεται να χαθούν έως και πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας μόνο στην Αυστραλία!

«Εκείνο που βλέπουμε σήμερα και σαφώς διαφέρει από το χτες, είναι ότι όλο και περισσότερες μηχανές εισχωρούν σε τομείς εργασίας που βασίζονται στη σκέψη. Εργάζομαι στον χώρο της τεχνητής ευφυίας και είμαι σε θέση να διαπιστώσω την ιλιγγιώδη εξέλιξη σε πάρα πολλούς χώρους της τεχνολογίας. Μας έχει ζητηθεί να εντοπίσουμε ποια επαγγέλματα ενδέχεται να αντικατασταθούν από τον αυτοματισμό και διαπιστώσαμε ότι 47% των επαγγελμάτων στις ΗΠΑ ανήκουν σ' αυτήν την κατηγορία» τονίζει.

Ο ίδιος λέει ότι το αποτέλεσμα αυτό, ισχύει και για την Αυστραλία, αρκεί να λάβει κανείς υπόψη του ότι 700 ρομπότ το χρόνο, εισάγονται τώρα, στον βιομηχανικό χώρο στην Αυστραλία και πάνω από 1 εκατομμύριο εργάζονται ήδη εντατικά σε διάφορες βιομηχανικές χώρες.

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Ντάουϊ, από το Πανεπιστήμιο Monash, συμπληρώνει πως «στην πραγματικότητα, όλα αυτά που ξέραμε και που νομίζαμε ότι μόνο από τον άνθρωπο μπορούν να επιτευχθούν, υπάρχει ενδεχόμενο να γίνουν αυτόματα. Τώρα, πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω. Νομίζω εντούτοις ότι οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι».

Το 85% των ρομπότ στην Αυστραλία «εργάζονται» έξω από το χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπου κάποτε ήταν το «σπίτι τους». Ένας πολύ φθηνός και ακούραστος εργάτης βρίσκεται παντού. Όπως ο Baxter, το ρομπότ που έχει την ειδικότητα του κτίστη.

Το αφεντικό του, Chris Troman, γενικός διευθυντής της Austral Bricks, της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας τούβλων στην Αυστραλία, σημειώνει: «Οφείλουμε να υιοθετήσουμε την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Εκείνοι οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη και υιοθετούν ο,τιδήποτε μπορεί να αποδώσει ταχύτερα και αποτελεσματικότερα, είναι εκείνοι οι οποίοι , σε τελική ανάλυση, θα επιβιώσουν και θα αναπτυχθούν».

Ο ίδιος τονίζει ότι, το γεγονός ότι η εταιρεία Austral βασίζεται κυρίως σε ρομπότ, έχει δραματικά μειώσει τα ατυχήματα στον εργασιακό χώρο, καθώς επίσης και το εργατικό κόστος. «Ας μη ξεχνάμε ότι είμαστε σ' ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κλίμα Η πίεση να μειώσουμε τα έξοδα της επιχείρησης, είναι συνεχής, κι' αυτό για να μπορέσουμε να προσφέρουμε φθηνότερα τα προϊόντα μας στον καταναλωτή». Πράγμα στο οποίο φαίνεται να παίζει πρωτεύοντα ρόλο ο Baxter, το ρομπότ που στοιχίζει μόνο 35.000 δολάρια και δεν κουράζεται ποτέ. Ένας φθηνός και ευσυνείδητος εργάτης που σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής, όπου το σκηνικό του εργασιακού χώρου αλλάζει δραματικά και ο ρόλος του ανθρώπου θα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ