Προειδοποίηση από τη Microsoft για επιθέσεις χάκερ λόγω κενού ασφαλείας στα Windows Vista

Η Microsoft προειδοποίησε τους χρήστες, με ανακοίνωσή της, ότι κακόβουλοι χάκερ μπορεί να εκμεταλλευθούν ένα ευάλωτο σημείο σε παλιότερες εκδόσεις του λειτουργικού της συστήματος της, για να διεισδύσουν στους υπολογιστές-στόχους.

Η εταιρεία ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί για μια σειρά από «στοχευμένες επιθέσεις», κυρίως μέσω «μολυσμένων» ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή ιστοσελίδων, που ανοίγει ο ανύποπτος χρήστης.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με το BBC, αφορά υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows Vista, Windows Server 2008, Microsoft Office 2003-2010 και Microsoft Lync. Οι πιο πρόσφατες εκδόσεις των Windows και του Office δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Η εταιρεία δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να καλύψει το κενό ασφαλείας στο λογισμικό της, πιθανότατα με την κυκλοφορία της κατάλληλης ενημέρωσης (security update).

Εκπρόσωπος της Microsoft επεσήμανε πως οι επιθέσεις των χάκερ μπορεί να «καμουφλαριστούν», ως ένα αθώο e-mail που ζητάει από τους χρήστες να ανοίξουν ένα μολυσμένο συνημμένο αρχείο Word. Αν ο υπολογιστής «μολυνθεί», τότε ο χάκερ αποκτά τα ίδια δικαιώματα πρόσβασης (user rights) στον υπολογιστή με αυτά του χρήστη.

Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί, αν ο χρήστης παρασυρθεί τεχνηέντως από τον χάκερ να επισκεφθεί μια ιστοσελίδα-παγίδα, η οποία εκμεταλλεύεται το ίδιο κενό ασφαλείας στον υπολογιστή του χρήστη.
Πηγή: skai.gr