Η αποστολή Apollo 10 στη σελήνη και το πρόβλημά της με... «την τουαλέτα»

Τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε μηδενική βαρύτητα οι αστροναύτες όταν τους... καλεί η φύση για την ανάγκη τους αποκαλύπτουν οι έγγραφες απομαγνητοφωνήσεις της NASA. Πρόκειται για τις σπαρταριστές στιχομυθίες των αστροναυτών της αποστολής Apollo 10 στη σελήνη τον Μαίου του 1969, όπου αποκαλύπτονται με γλαφυρό τρόπο τα προβλήματα που αφορούν ζητήματα «ιδιωτικότητας».

Ειδικότερα, οι αστροναύτες Τόμας Στάφορντ, Τζόν Γιάνγκ και Ευτζέν Σέρναν είχαν, αν κρίνουμε από τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά, μεγάλη δυσκολία διαχείρισης των βιολογικών τους αναγκών στο διαστημόπλοιο, όπως δημοσίευε η Daily Mail.

Οι πλήρεις συνομιλίες του πληρώματος είναι διαθέσιμες σε έγγραφο της NASA, στο οποίο η ένδειξη «εμπιστευτικό» έχει πλέον διαγραφεί.

«Γρήγορα, δώσε μου μια χαρτοπετσέτα» είπε ο κυβερνήτης Στάνφορντ.

«Υπάρχει μια ‘’ακαθαρσία’’ που αιωρείται στον αέρα» εξήγησε.

«Δεν το έκανα εγώ»απάντησε ο πιλότος Γιάνγκ

 Ο Stafford τότε ανταπάντησε:«Δεν είναι δικό μου.Πέτα το μακριά.»

Λίγο αργότερα, ο Γιάνγκ αναφωνεί ανάμεσα σε γέλια: «Κι άλλη ‘’ακαθαρσία’’! Μα τι έχετε πάθει;».

Ο Σέρναν ανακαλύπτει ότι υπάρχουν περισσότερα από ένα κομμάτια ανθρώπινων αποβλήτων που επιπλέουν στο πιλοτήριο.

«Εδώ είναι μια άλλη ‘’ακαθαρσία’’. Τι έχετε πάθει ποια;» λέει ο Σέρμαν ενώ ο Στάφορντ και ο Γιάνγκ ξεσπάνε σε γέλια.

Ο Στάφορντ ρωτάει : Απλώς επιπλέουν γύρω μας;"

Ο Σέρναν του απαντά: « Ναι »

Το πρόβλημα ήταν ότι η τουαλέτα του Apollo 10 δεν ήταν ακριβώς πολυτελής: Οι αστροναύτες έπρεπε να κάνουν την ανάγκη τους σε μια πλαστική «σακούλα κοπράνων» την οποία έπρεπε να σφραγίζουν στη συνέχεια με το χέρι.

Όπως φαίνεται, το σύστημα δεν δούλεψε ικανοποιητικά, παρόλο που το πλήρωμα κατανάλωνε τρόφιμα με «χαμηλά επίπεδα υπολειμμάτων» για να αποφεύγει τις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα.

Από το 1969 μέχρι σήμερα, βέβαια, η τεχνολογία έχει βελτιωθεί. Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), η τουαλέτα έχει δύο ξεχωριστά τμήματα για τα στερεά και τα υγρά απόβλητα και επιπλέον προσφέρει λειτουργία αναρρόφησης.

Το 2009 η κύρια τουαλέτα του ISS χάλασε, το πλήρωμα όμως απέφυγε τα χειρότερα καταφεύγοντας στα βοηθητικά WC μέχρι να σταλούν από τη Γη τα απαιτούμενα ανταλλακτικά.

Πηγή:Daily Telegraph
Πηγή: Επιμέλεια: Άννα Γκιόκα