Η Apple διαλύει τα «ενεργοβόρα σύννεφα»

Ο τεχνολογικός κολοσσός είχε κατηγορηθεί πριν από μερικούς μήνες ότι το iCloud αποθήκευσης δεδομένων λειτουργούσε με ενέργεια που προερχόταν από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με χρήση άνθρακα. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό, η Greenpeace είχε κατατάξει την Apple στη 12η θέση σε 14 εταιρείες που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Με πρόσφατη ανακοίνωσή της, όμως, η εταιρεία δηλώνει ότι πλέον χρησιμοποιεί αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη λειτουργία των ενεργοβόρων κέντρων δεδομένων της, καθώς και ότι η συμμετοχή των ΑΠΕ στη συνολική λειτουργία του ομίλου φτάνει πια το 75%, έναντι 35% το 2010. Στόχος είναι τα data center της να χρησιμοποιούν 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2013.

Την «μεταστροφή» χαιρέτησε και η Greenpeace, που έκανε λόγο για «πραγματική πρόοδο» από την πλευρά της Apple, μάλιστα η οργάνωση κάλεσε την εταιρεία να προχωρήσει σε περισσότερες αποκαλύψεις για τη συνεργασία της με τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και τις αρχές. «Η αύξηση της παροχής πληροφοριών γύρω από τις πηγές ενέργειας που χρησιμοποιεί η Apple βοηθά τους πελάτες να γνωρίζουν ότι το iCloud τροφοδοτείται από καθαρή ενέργεια και όχι από άνθρακα», ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την έκθεση της Apple γύρω από τις περιβαλλοντικές πολιτικές της, τα κέντρα δεδομένων της λειτουργούν αποκλειστικά με ηλιακή, αιολική και γεωθερμική ενέργεια. Η ίδια η εταιρεία έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο κέντρο δεδομένων της στο Μέιντεν της Βόρειας Καρολίνας που εξυπηρετεί κυρίως το iCloud και το οποίο σχεδιάστηκε εξαρχής με άξονα την ενεργειακή αποδοτικότητα, πληρώντας τις προδιαγραφές LEED Platinum του Αμερικανικού Συμβουλίου Πράσινων Κτιρίων.

Δίπλα από το κέντρο δεδομένων της Βόρειας Καρολίνας, η εταιρεία έχει δημιουργήσει ηλιακή φάρμα έκτασης 404.685 τετραγωνικών μέτρων που καλύπτει το 60% των ενεργειακών αναγκών της μονάδας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συστοιχία φωτοβολταϊκών πάνελ στις ΗΠΑ, η λειτουργία της οποίας ισοδυναμεί με την απόσυρση 24.000 αυτοκινήτων από τους δρόμους κάθε χρόνο.

O αμερικανικός όμιλος κατοχύρωσε πρόσφατα πατέντα για μία οθόνη αφής που λειτουργεί παράλληλα και ως ηλιακό πάνελ. Η αμερικανική υπηρεσία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας εμπορικών σημάτων δημοσίευσε την αίτηση της Apple, στην οποία περιγράφεται μια τεχνολογία ηλιακών πάνελ σχεδιασμένων για συσκευές με μικρές οθόνες. Στη σύνοψη του διπλώματος, ο συντάκτης εξηγεί ότι η ηλιακή κυψέλη αποτελείται από «ηλεκτρόδια που χρησιμοποιούνται τόσο για τη συλλογή ηλιακής ενέργειας όσο και για τη λειτουργία ενός αισθητήρα αφής».

Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή: skai.gr