Κλείσιμο

Ορατό σήμερα από την Ελλάδα το πέρασμα του PanStarrs - C/2011 L4 (video)

Ο κομήτης Pan-STARRS αύξησε θεαματικά τη φωτεινότητά του κατά την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πλέον ορατός. Αν λοιπόν δεν υπάρχουν σύννεφα στον ουρανό, το πέρασμά του θα είναι ορατό σήμερα με γυμνό μάτι από την Ελλάδα αμέσως μετά τη δύση του ήλιου. Ο κομήτης θα φανεί πιο καθαρά από κάθε άλλη μέρα με σημείο εμφάνισης στα δυτικά, πολύ κοντά στη σελήνη.

Ο C/2011 L4 όπως είναι η επίσημη ονομασία του ανακαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2011 από το τηλεσκόπιο Pan-STARRS της Χαβάης, από όπου και πήρε το ανεπίσημο όνομά του. Στη διάρκεια του Μαρτίου κάνει μια διέλευση μέσω του εσωτερικού τμήματος του ηλιακού μας συστήματος. 

Ο κομήτης θεωρείται «νέος», καθώς όπως επισημαίνουν οι ειδικοί είναι η πρώτη φορά που πλησιάζει τον Ήλιο του ηλιακού μας συστήματος. Στο βόρειο ημισφαίριο είχε αρχίσει να γίνεται ορατός από την Πέμπτη 7 Μαρτίου. Από χθες, Τρίτη 12 Μαρτίου, ο κομήτης βρίσκεται πάνω από τον δυτικό ορίζοντα, σχεδόν πέντε μοίρες στα αριστερά του φεγγαριού. Όσο προχωρά ο Μάρτιος, ο κομήτης θα φαίνεται σταδιακά όλο και ψηλότερα στον ουρανό, ενώ, παράλληλα, θα γίνεται λιγότερο φωτεινός, καθώς θα απομακρύνεται τόσο από τον Ήλιο, όσο και από τη Γη.

Σύμφωνα με τις έως τώρα παρατηρήσεις, η ουρά του κομήτη, αν και φωτεινή, είναι σχετικά κοντόχοντρη και όχι λεπτή και μακριά, σε βαθμό που μερικοί παρατηρητές, με γυμνά μάτια, μπορεί να νομίζουν ότι δεν έχει καθόλου ουρά.

Πηγή: skai.gr