Mobile World Congress: Μία πρόγευση των πληρωμών του μέλλοντος

Η σημαντικότερη έκθεση κινητής τηλεφωνίας στον πλανήτη Mobile World Congress ξεκίνησε τη Δευτέρα στη Βαρκελώνη. Οτι πιο σύγχρονο στον κόσμο των κινητών τηλεφώνων είναι στη διάθεση των επισκεπτών να το ανακαλύψουν Οι δυνατότητες που δίνουν τα λεγόμενα έξυπνα κινητά (smartphones) διευρύνονται ολοένα. Μετά από τα SMS και τα MMS, το σερφάρισμα στο ίντερνετ και τη λήψη φωτογραφιών, το smartphone φιλοδοξεί να κάνει περιττό το πορτοφόλι. Πώς; Μέσω νέων συστημάτων Mobile Payment, δηλαδή κινητής πληρωμής.

Ευκαιρία για τους επισκέπτες να θαυμάσουν την «τελευταία λέξη» της τεχνολογίας στην κινητή τηλεφωνία
Όπως εξηγεί ο Στέφεν Μπλουμρέντερ, εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Τηλεπικοινωνιών και Νέων Μέσων, «με τον όρο ‘mobile payment’ καταλαβαίνει κανείς πληρωμές χωρίς μετρητά, μέσω κινητής ηλεκτρονικής συσκευής. Τέτοιες πληρωμές μπορούν να γίνουν μέσω ενός διαδικτυακού καναλιού, το λεγόμενο E-Commerce. Μπαίνω στη σελίδα του Amazon για παράδειγμα, και πληρώνω μέσω του κινητού μου. Το ίδιο συμβαίνει και στα κανονικά καταστήματα και στα πρατήρια καυσίμων».

Ήδη υπάρχουσα τεχνολογία που εξυπηρετεί το λεγόμενο mobile payment είναι η Near Field Communication (πιο σύντομα NFC). Αυτή η τεχνολογία συνδέει μεταξύ τους ηλεκτρονικές συσκευές και φιλοδοξεί να κάνει τις συναλλαγές πιο γρήγορες, απλές και ασφαλείς. Αυτή η τεχνολογία ενσωματώνεται τώρα σε μορφή ενός τσιπ στα κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας. Το κινητό με το ενσωματωμένο τσιπάκι σκανάρεται από συμβατή συσκευή λέιζερ και η συναλλαγή ολοκληρώνεται γρήγορα και απλά.

Κενά ασφαλείας…

Λόγω της τεράστιας εξάπλωσης των smartphones, η δυνατότητα πληρωμής μέσω κινητού τηλεφώνου διευρύνεται με ραγδαίους ρυθμούς και όπως διαβεβαιώνουν εκπρόσωποι του κλάδου, είναι κάτι περισσότερο από μία παροδική μόδα. Η χρήση του mobile payment εξαπλώνεται σε ολοένα περισσότερους τομείς του εμπορίου αντικαθιστώντας την παραδοσιακή πληρωμή με μετρητά. Όπως εκτιμά ο Αντρέ Μπαγιοράτ, ειδικός σε θέματα Online-Banking και πληρωμών μέσω κινητής συσκευής, «τους επόμενους μήνες και χρόνια θα δούμε πολλά ακόμη νέα και ενδιαφέροντα Silos, δηλαδή κλειστά συστήματα, στα οποία έμποροι και πελάτες δημιουργούν τα δικά τους μικρά οικοσυστήματα. Καλά παραδείγματα στα οποία θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου, είναι τα ταξί και τα εμπορικά κέντρα».

Η εξάπλωση των πληρωμών μέσω smartphone κάνει το πορτοφόλι να μοιάζει με ένα απαρχαιωμένο αξεσουάρ, που δεν εξυπηρετεί κανέναν πρακτικό σκοπό. Ωστόσο, η εξέλιξη και εφαρμογή της νέας τεχνολογίας δεν έχει φτάσει ακόμη σε τόσο προχωρημένο στάδιο. Η Άντγε Στόμπε, εκπρόσωπος της Deutsche Bank, διευκρινίζει ότι «αυτή τη στιγμή η τεχνολογία επιδέχεται ακόμη πολλές βελτιώσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια. Τα τσιπάκια τεχνολογίας NFC, για παράδειγμα, μπορούν να διαβαστούν από απόσταση πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είχαμε σκεφθεί αρχικά».


Πηγή: Rayna Breuer, Άρης Καλτιριμτζής