Φορο-αποφεύγει εκτός ΗΠΑ το Facebook

Το Facebook είναι η τελευταία πολυεθνική από τον χώρο των ηλεκτρονικών και του ίντερνετ που αποδείχθηκε ότι είναι «μετρ» στο να αξιοποιεί τα «παραθυράκια» των νόμων, με σκοπό να γλιτώνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε φόρους. Κι αυτό γιατί, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, αν και τα κέρδη της εκτός ΗΠΑ το 2011 έφτασαν τα 1,024 δισ. ευρώ, από αυτό το ποσό κατέβαλε για φόρους μόλις 3,53 εκατομμύρια, δηλαδή λιγότερο από το 0,4%.

Τα στοιχεία προέρχονται από τη Facebook Ireland, τη θυγατρική του κοινωνικού δικτύου στην Ιρλανδία, στην οποία καταλήγουν τα έσοδα του Facebook από όλους όσοι πληρώνουν για να διαφημιστούν στο δίκτυο και βρίσκονται εκτός ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η θυγατρική πλήρωσε για το 2011 στο ιρλανδικό κράτος 3,53 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, στα «ταμεία» της εισέρρευσε την ίδια χρονιά ένα ιλιγγιώδες ποσό που, ούτε λίγο ούτε πολύ, αντιστοιχεί σε κέρδη 3,5 εκατ. ευρώ για καθέναν από τους 287 εργαζόμενους της εταιρείας.

Καθώς στην Ιρλανδία ο φορολογικός συντελεστής για τις εταιρείες είναι 12,5%, κανονικά η εταιρεία θα έπρεπε να καταβάλει περίπου 128 εκατ. ευρώ. Για να αποφύγει την πληρωμή τους, η Facebook Ireland χρησιμοποίησε ένα λογιστικό τέχνασμα που ονομάζεται «Double Irish». Έτσι, μετέφερε ένα τεράστιο ποσό, υπό τη μορφή πληρωμών για πνευματικά δικαιώματα, σε μία άλλη θυγατρική του κοινωνικού δικτύου με έδρα τον φορολογικό παράδεισο στα νησιά Κάιμαν.

Όπως αναφέρει ο Guardian, περίπου 914 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκαν με αυτό τον τρόπο στη θυγατρική στα νησιά Κάιμαν, όπου ο φόρος είναι μηδενικός, καθώς και στη μητρική εταιρεία στην Καλιφόρνια. Επομένως, η Facebook Ireland εμφάνισε στα λογιστικά της βιβλία ζημιές 18,2 εκατομμυρίων ευρώ. Παρόλο που, στην πραγματικότητα, από τα ταμεία της πέρασε περίπου το 44% των συνολικών κερδών που είχε το Facebook μέσα στο 2011.

Έτσι κι αλλιώς, το Facebook δέχεται έντονη κριτική για το γεγονός ότι «περνά» όλα τα έσοδά του από την Ιρλανδία, ώστε να αποφύγει να πληρώσει φόρο σε καθεμία από τις χώρες που δραστηριοποιείται – και στις οποίες κατά κανόνα οι φορολογικοί συντελεστές είναι μεγαλύτεροι από 12,5%. Για παράδειγμα, το γραφείο του δικτύου στη Βρετανία πλήρωσε πέρυσι για φόρους μόλις 238.000 λίρες – λιγότερα δηλαδή από όσα έλαβε για μισθούς και μπόνους το προσωπικό. Την ίδια στιγμή, αναφέρει ο Guardian, τα έσοδα του κοινωνικού δικτύου από τη βρετανική αγορά υπολογίζεται πως έφτασαν πέρυσι τις 175 εκατ. λίρες.

Βέβαια, το Facebook δεν είναι ο μόνος ιντερνετικός κολοσσός που ακολουθεί αυτή την τακτική, αφού και η Google με την Apple συγκεντρώνουν τα έσοδά τους σε θυγατρικές στην Ιρλανδία και την Ολλανδία. Η Amazon, από την άλλη πλευρά, έχει επιλέξει γι’ αυτό τον σκοπό το Λουξεμβούργο. Με συνέπεια, αν και το 2011 τα έσοδά της στη Βρετανία έφτασαν τις 309 δισ. λίρες, ο φόρος που πλήρωσε στο βρετανικό κράτος δεν ξεπέρασε το 2,5%.

Όπως δείχνουν πάντως τα στοιχεία από τη Facebook Ireland, στην πραγματικότητα από αυτή την πρακτική δεν βγαίνει κερδισμένο ούτε το ιρλανδικό κράτος, αφού το κοινωνικό δίκτυο δεν πληρώνει ούτε καν τη φορολογία 12,5% που πληρώνουν οι υπόλοιπες εταιρείες που εδρεύουν στην Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών της Αυστραλίας David Bradbury, ένα ανάλογο λογιστικό τέχνασμα χρησιμοποιεί και η Google, για να μην φορολογείται ούτε και αυτή στην Ιρλανδία. Το τέχνασμα αυτή τη φορά ονομάζεται «Double Irish Dutch Sandwich» αφού, στην περίπτωση της Google, εμπλέκεται και η θυγατρική της στην Ολλανδία. Με αποτέλεσμα τα έσοδα της Google να καταλήγουν τελικά στις Βερμούδες, όπου και εκεί ο φόρος είναι μηδενικός.

Οι δηλώσεις του Bradbury έγιναν σε συνέδριο τον περασμένο Νοέμβριο, όπου έσπευσε να συμπληρώσει πως ανέφερε την Google απλώς σαν παράδειγμα, αφού αρκετές ακόμη πολυεθνικές κάνουν το ίδιο πράγμα. Άλλωστε, πρόσθεσε, πρωτοπόρος στο «Double Irish Dutch Sandwich» θεωρείται η Apple.

www.kathimerini.gr
Πηγή: skai.gr