Κλείσιμο

Νίκη Amazon έναντι της Apple στην τιμολόγηση των e-books

Η Κομισιόν έκλεισε την αντιμονοπωλιακή έρευνα στις τιμές των ηλεκτρονικών βιβλίων χθες (13 Δεκεμβρίου) αφού η Apple και τέσσερις διεθνείς εκδότες συμφώνησαν να χαλαρώσουν τους περιορισμούς τιμολόγησης στην Amazon και άλλους εμπόρους λιανικής πώλησης.

Η απόφαση αυτή επιτρέπει στην Amazon να πουλάει ηλεκτρονικά βιβλία φθηνότερα από ό,τι οι ανταγωνιστές μιας ταχέως αναπτυσσόμενης αγοράς και οι εκδότες ελπίζουν ότι με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθούν τα έσοδα και ο αριθμός των πελατών.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ δήλωσε ότι οι παραχωρήσεις από την Apple, τις αμερικανικές εκδόσεις Simon & Schuster και Harper, τη γαλλική Hachette Livre και τη γερμανική Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck προκάλεσαν ανησυχία ότι οι συμφωνίες για τις τιμές περιορίζουν τον ανταγωνισμό.

«Οι δεσμεύσεις που πρότεινε η Apple και τις τέσσερις εκδοτικές θα αποκαταστήσουν τις κανονικές συνθήκες ανταγωνισμού σε αυτή τη νέα και ταχέως εξελισσόμενη αγορά, προς όφελος των αγοραστών και των αναγνωστών των e-books», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Joaquin Almunia.

Η Apple και οι εκδότες πρότειναν να επιτρέψουν στους εμπόρους λιανικής πώλησης να καθορίσουν τις τιμές και να καθιερώσουν εκπτώσεις για μια περίοδο δύο ετών, όπως επίσης να αναστείλουν τις συμβάσεις του «πλέον ευνοούμενου κράτους» για πέντε έτη.

Τέτοιοι όροι εμπόδιζαν τους εκδότες να κάνουν συμφωνίες με σημαντικούς εμπόρους λιανικής πώλησης για την πώληση ηλεκτρονικών βιβλίων σε χαμηλότερες τιμές από την Apple.

Μη συμμόρφωση θα κόστιζε στις εταιρείες

Οι συμφωνίες αυτές, που σύμφωνα με την κριτική προλαμβάνουν τη μείωση των τελών της Apple από την Amazon και τους άλλους εμπόρους, οδήγησαν στη μονοπωλιακή έρευνα της ΕΕ το Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Ο όμιλος Pearson Plc's Penguin, που είναι επίσης υπό έρευνα, δεν ήταν μέρος του διακανονισμού της Πέμπτης. Η Κομισιόν δήλωσε ότι η Penguin προσέφερε παραχωρήσεις που αναμένεται να συμβάλλουν στην επίλυση τους ζητήματος με τις αρχές ανταγωνισμού.

Στις εταιρίες που θα βρεθούν ένοχες για παραβίαση κανόνων της ΕΕ μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο μέχρι και 10% των παγκόσμιων πωλήσεων τους, πράγμα που σημαίνει ότι στην περίπτωση της Apple θα μπορούσε να φτάσει 15,6δις δολάρια με βάση το οικονομικό έτος 2012.

Οι αναλυτές UBS εκτιμούν ότι τα e-books αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% της αμερικανικής αγοράς βιβλίων και το 20% των πωλήσεων στη Βρετανία, αλλά οι πωλήσεις τους αλλού είναι μηδαμινές. Η Amazon χρέωνε $9,99 ανά βιβλίο όταν λάνσαρε το Kindle e-reader.

Το μοντέλο υπηρεσιών της Apple επέτρεψε στους εκδότες να καθορίσουν τις τιμές με αντάλλαγμα 30% μείωση για τον κατασκευαστή του iPhone και του iPad. Σύμφωνα με τον Albert Greco, καθηγητή στο Fordham University, το μερίδιο της Amazon των ΗΠΑ στην αγορά e-book φτάνει το 65% του πληθυσμού εκεί, μπροστά από το 27% του εκδοτικού οίκου Barnes & Noble.

Οι HarperCollins, Simon & Schuster και Hachette έχουν συνεργαστεί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε παρόμοια έρευνα, σε αντίθεση με την Apple, την Penguin Group και τη Macmillan.

Ιστορικό

Το Μάρτιο του 2011, η Κομισιόν διενήργησε αιφνιδιαστικούς ελέγχους στις εγκαταστάσεις πολλών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εκδόσεων ηλεκτρονικών βιβλίων σε αρκετά κράτη μέλη(Διαβάστε>> Υπόμνημα της Επιτροπής).

Η Κομισιόν και το Office of Fair Trading του Ηνωμένου Βασιλείου διερευνούν παράλληλα και σε στενή συνεργασία κατά πόσον οι συμφωνίες για την πώληση των e-books μπορούν να παραβιάζουν τους κανόνες του ανταγωνισμού.
Πηγή: Πηγή: EurActiv.gr