Η Microsoft αποσύρει το instant messaging και επικεντρώνεται στο Skype

Πριν από λίγες η Microsoft ανακοίνωσε και επίσημα ότι θα «αποσύρει» τη διάσημη πλατφόρμα της Windows Live Messenger, αντικαθιστώντας την με τη λειτουργία instant messaging που προσφέρει το Skype. Σύμφωνα με τη Microsoft, το Windows Live Messenger θα σταματήσει να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2013 σε όλες τις χώρες, με εξαίρεση την Κίνα.

Η πλατφόρμα λανσαρίστηκε το 1999, με την επωνυμία MSN Messenger, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν εμπλουτίστηκε με περισσότερες δυνατότητες, όπως την ανταλλαγή φωτογραφιών ή την πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων. Με συνέπεια σήμερα να χρησιμοποιείται από 100 εκατομμύρια χρήστες – ένα νούμερο αρκετά εντυπωσιακό, αν και σαφώς μικρότερο από τους 300 εκατομμύρια ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν το Windows Live Messenger το 2010.

Η συγκεκριμένη κίνηση δείχνει ότι η Microsoft θέλει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στο να κάνει ακόμη δημοφιλέστερο το Skype, το οποίο εξαγόρασε πριν από 18 μήνες καταβάλλοντας 8,5 δισ. δολάρια. Άλλωστε, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Gartner, ο αριθμός των χρηστών του Live Messenger μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, ενώ αντίθετα αυξάνονται όσοι αξιοποιούν το Skype για να ανταλλάσσουν γραπτά μηνύματα.

Από την άλλη μεριά, υποστηρίζει η Gartner, το Skype θα μπορούσε να αποτελέσει μία υπηρεσία που θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στη Microsoft, και μάλιστα μέσα από τις «έξυπνες» τηλεοράσεις ή την παιχνιδομηχανή Xbox, κάτι που δεν ισχύει για το Live Messenger. Επίσης, η απόσυρση της πλατφόρμας instant messaging σημαίνει ότι η Microsoft δεν θα χρειαστεί να ασχολείται πλέον με την ανάπτυξη ή την αναβάθμιση των εφαρμογών που δίνουν πρόσβαση στην πλατφόρμα από κάθε λογής smartphone, tablet PC και υπολογιστή.

Το μεγάλο ερωτηματικό, βέβαια, είναι πόσοι από τους χρήστες του Live Messenger θα επιλέξουν το Skype για να ανταλλάσσουν σύντομα μηνύματα, και όχι κάποια ανταγωνιστική πλατφόρμα – όπως το WhatsApp Messenger ή το Google Talk. Πάντως, η Microsoft προσφέρει ένα εργαλείο ώστε να μπορεί να μεταφέρει κανείς εύκολα τις επαφές του από το Live Messenger στο Skype.
Πηγή: skai.gr