Στους Serge Haroche και David J. Wineland το Νόμπελ Φυσικής

Οι επιστήμονες Serge Haroche (Γαλλία) και David J. Wineland (ΗΠΑ) είναι οι νικητές του Βραβείου Νόμπελ Φυσικής για το 2012, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα η Σουηδική Ακαδημία.

Οι δύο επιστήμονες μοιράζονται το βραβείου για «ριζοσπαστικές πειραματικές μεθόδους που επιτρέπουν τη μέτρηση και την χειραγώγηση μεμονωμένων κβαντικών συστημάτων».

Το έργο τους πάνω στην «κβαντική οπτική» επικεντρώνεται σε μεμονωμένα φωτόνια και ιώνια, τις βασικές μονάδες του φωτός (το φως θεωρείται πως έχει διπλή φύση κύματος-σωματιδίου) και της ύλης.

Οι Serge Haroche και David J. Wineland ακολούθησαν διαφορετικές μεθόδους για να καταλήξουν στην εφεύρεση μεθόδων που επιτρέπουν την παρατήρηση σωματιδίων χωρίς να «ενοχλούν» την κβαντομηχανική τους φύση, «με τρόπους που παλαιότερα θεωρούνταν αδιανόητοι».

Μεμονωμένα σωματίδια είναι πολύ δύσκολο να διαχωριστούν από το περιβάλλον τους και «χάνουν τις μυστηριώδεις κβαντικές τους ιδιότητες» μόλις «αλληλεπιδράσουν με τον έξω κόσμο». Λόγω αυτού του προβλήματος, πολλά φαινόμενα που προβλέπονται από την κβαντική φυσική δεν μπορούν να παρατηρηθούν από τους επιστήμονες.

Ωστόσο, «μέσω των ιδιοφυών εργαστηριακών τους μεθόδων» οι δύο νικητές «κατόρθωσαν να μετρήσουν και να ελέγξουν πολύ ευαίσθητες κβαντικές καταστάσεις, που προηγουμένως θεωρούνταν απρόσιτες για απ’ ευθείας παρατήρηση», καταλήγει η ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας.
Πηγή: skai.gr