Κλείσιμο

Εθνική πολιτική Έρευνας και Ανάπτυξης: τι σημασία έχει;

Η Έρευνα και Ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών αποτελεί προνομιακό πεδίο των επιχειρήσεων που θέλουν να διατηρήσουν και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να δημιουργήσουν ευκαιρίες ανάπτυξης για τα οικονομικά τους μεγέθη. Όμως είναι οι εθνικές πολιτικές για την Ε&Α αυτές που θα δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον, έτσι ώστε οι ιδιωτικές επιχειρήσεις να επιδιώξουν τη μεγέθυνση μέσω καινοτομίας, αλλά και τη διάχυση της παραγόμενης και της εισαγόμενης καινοτομίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας, δημιουργώντας ανάπτυξη για ολόκληρη την κοινωνία.

Η Έρευνα και Ανάπτυξη στο πλαίσιο των επιχειρήσεων περιλαμβάνει μεγάλους κινδύνους και κόστη τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο χρήσης έμψυχων και μη πόρων, ενώ έχει και σημαντικά ποσοστά παράπλευρων αποτελεσμάτων τα οποία δεν είναι πάντα χρήσιμα για την επιχείρηση. Έτσι, ακόμα και σε συνθήκες μιας τέλειας ανταγωνιστικής αγοράς, είναι σίγουρο ότι οι επιχειρήσεις δεν θα επένδυαν στην Ε&Α στο βαθμό που η κοινωνία στην οποία λειτουργούν χρειάζεται. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις τείνουν να επενδύουν λιγότερο στο επίπεδο της πρωτογενούς έρευνας, κάτι το οποίο είναι λογικό καθώς τα αποτελέσματα μιας τέτοιας δραστηριότητας είναι πολύ πιο αμφίβολα, αλλά και να αποφεύγουν τον μακρύ και δύσκολο δρόμο της μετατροπής μίας πρωτογενούς έρευνας σε πετυχημένο προϊόν. Τέλος, δεν παράγουν όλες οι ερευνητικές δραστηριότητες καινοτομίες οι οποίες έχουν μια άμεση αξία ως προϊόντα ή υπηρεσίες για τις επιχειρήσεις, όμως πολλές καινοτομίες μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου και να έχουν οφέλη για τη συνολική ανάπτυξη μιας χώρας.

Για τους λόγους αυτούς, η εθνική πολιτική για την Έρευνα και την Ανάπτυξη είναι εξαιρετικά σημαντική – τόσο, ώστε να αποτελεί τμήμα των δεικτών καινοτομίας σε όλες τις διεθνείς έρευνες για το επίπεδο καινοτομίας των χωρών. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι οι επιχειρήσεις επενδύουν περισσότερα ίδια κεφάλαια στην Ε&Α όταν υπάρχουν κίνητρα ή χρηματοδοτήσεις που συμπληρώνουν τις επενδύσεις τους αυτές. Κι ακόμα, μια τέτοια πολιτική είναι σημαντική για το σχεδιασμό και την προετοιμασία της χώρας για το μέλλον και τα μέσο – μακροπρόθεσμα οικονομικά της σχέδια. Για παράδειγμα, σε μια χώρα η οποία παράγει και εκμεταλλεύεται ορυκτά καύσιμα, μια εθνική πολιτική Ε&Α θα πρέπει – μεταξύ άλλων – να προετοιμάζει την παραγωγική δομή της για τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πριν η μετάβαση αυτή γίνει υποχρεωτική από τις συνθήκες, πριν εξαντληθούν δηλαδή οι φυσικοί πόροι, αν η χώρα θέλει να διατηρήσει τον πλούτο της.

Τα εργαλεία που ένα κράτος διαθέτει για να σχεδιάσει και να εκτελέσει μια εθνική πολιτική Ε&Α είναι πολλά και διαφορετικά και αποτελεί σημαντικό έργο η επιλογή τους και η κατεύθυνση στην οποία οδηγούν: άμεσες χρηματοδοτήσεις και χρηματοδοτικές διευκολύνσεις, φορολογικά κίνητρα, διευκολύνσεις ή χρηματοδοτήσεις για τη μεταφορά τεχνολογίας, ενίσχυση της πρωτογενούς έρευνας, δημιουργία δικτύων Έρευνας και Ανάπτυξης, ενίσχυση δράσεων διάχυσης και εκμετάλλευσης παράπλευρων ευρημάτων, διασύνδεση του ακαδημαϊκού με τον επιχειρηματικό κόσμο και πολλά άλλα. Για την ευρύτερη ανάπτυξη μιας οικονομίας και τη γενικότερη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών μιας χώρας, η εθνική πολιτική Ε&Α θα πρέπει να ενισχύει την ανταλλαγή γνώσης και τη μετατροπή της έρευνας σε προϊόντα και υπηρεσίες, να στοχεύει στρατηγικά επιλεγμένους τεχνολογικούς τομείς, αλλά και να συμβάλλει στη διάχυση βασικών τεχνολογιών σε ολόκληρη την κοινωνία. Με τον τρόπο αυτό, παράγεται καινοτομία που ωφελεί ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο, συμβάλλοντας τόσο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων όσο και στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

http://www.kainotomeis.gr/article.aspx?id=1051




Πηγή: skai.gr