Κλείσιμο

Horizon 2020: ορίζοντας καινοτομίας, ορίζοντας ανάπτυξης

Καθώς η παγκοσμιοποίηση ασκεί όλο και περισσότερες πιέσεις στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καθώς ο πληθυσμός της γερνάει, η οικονομική ανάπτυξη αλλά και η αύξηση των θέσεων εργασίας μπορεί να προέλθει μόνο από την καινοτομία στα προϊόντα, τις υπηρεσίες, αλλά και τα επιχειρηματικά μοντέλα που παράγονται, χρησιμοποιούνται και εξάγονται από την ΕΕ. Για το λόγο αυτό, η δημιουργία μιας «Ένωσης Καινοτομίας» (Innovation Union), βρίσκεται στο κέντρο της στρατηγικής της ΕΕ για την ανάπτυξη, του «Ευρώπη 2020» όπως ονομάζεται. Με πάνω από 30 άξονες δράσης, η Ένωση Καινοτομίας στοχεύει να βελτιώσει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για την Έρευνα και Καινοτομία στην Ευρώπη για να διασφαλίσει ότι καινοτόμες ιδέες θα μετατραπούν σε προϊόντα και υπηρεσίες που δημιουργούν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Το χρηματοδοτικό εργαλείο της Ένωσης Καινοτομίας είναι το Horizon 2020. Με προϋπολογισμό €80 δις, το Horizon 2020 σκοπεύει να απλοποιήσει τις διαδικασίες χρηματοδότησης Έρευνας και Καινοτομίας στην ΕΕ, συνδυάζοντας όλα τα προγράμματα χρηματοδότησης που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή μέσα από διαφορετικούς φορείς και προγράμματα – πλαίσια κάτω από μια ομπρέλα.

Το Horizon 2020 έχει τρεις άξονες: την ενδυνάμωση της θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις Επιστήμες, τη δημιουργία ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες και την ανάπτυξη μιας καλύτερης κοινωνίας μέσα από την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν όλους τους Ευρωπαίους.

Αναλυτικότερα, στον τομέα των Επιστημών, το Horizon 2020, με έναν προϋπολογισμό € 24.598 εκ, στοχεύει να αυξήσει το επίπεδο της αριστείας στην επιστημονική βάση της Ευρώπης και να διασφαλίσει μια αδιάλειπτη ροή ερευνητικών έργων παγκόσμιας κλάσης για να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Το πρόγραμμα θα υποστηρίξει τις καλύτερες ιδέες, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ταλέντου μέσα στην Ένωση, θα παρέχει στους ερευνητές υποδομές και θα κάνει την Ευρώπη έναν ελκυστικό χώρο για τους καλύτερους ερευνητές παγκοσμίως. Στον τομέα αυτό, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια αύξηση του προϋπολογισμού του -πολύ πετυχημένου- Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας κατά 77%.

Όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών, στόχος είναι να γίνει η Ευρώπη πιο ελκυστική για επενδύσεις σε Έρευνα και Καινοτομία. Με προϋπολογισμό €17.938 εκ, το πρόγραμμα σκοπεύει να ενισχύσει επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται από τις βιομηχανίες της ΕΕ, να συμβάλλει στη μεγιστοποίηση του αναπτυξιακού δυναμικού των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και να βοηθήσει καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εξελιχθούν σε παγκόσμιες ηγέτιδες στους τομείς τους.

Τέλος, στοχεύοντας στη δημιουργία μιας καλύτερης ευρωπαϊκής κοινωνίας, το Horizon 2020 προβλέπει €31.748 για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που απασχολούν τους πολίτες της ΕΕ και όχι μόνο. Μέσα από μια διεπιστημονική προσέγγιση που συνενώνει πόρους και γνώσεις από διαφορετικούς τομείς και επιστήμες, θα χρηματοδοτηθούν έργα που αφορούν στην υγεία, τις δημογραφικές αλλαγές, την ασφάλεια και την αειφορία στα τρόφιμα, την ασφαλή, αποτελεσματική και πράσινη ενέργεια και μετακίνηση, την προστασία του περιβάλλοντος και τις ασφαλείς, καινοτόμες κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς.

Το πολύ φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα θα ξεκινήσει την 1 Ιανουαρίου 2014. Μέχρι τότε, μια σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων και η τελευταία πρόσκληση έργων του 7ου προγράμματος – πλαισίου για την Έρευνα, αξίας περίπου €9 δις που αναμένεται μέσα στο φετινό Ιούλιο, στόχο έχουν να ολοκληρώσουν και να εμβαθύνουν τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας και να προετοιμάσουν τη μετάβαση προς μια Ένωση Καινοτομίας. Ετοιμαστείτε λοιπόν: μια νέα εποχή καινοτομίας ανατέλλει για την Ευρωπαϊκή Ένωση!



Πηγή: skai.gr