Κλείσιμο

Hττα της YouTube για πνευματικά δικαιώματα

Στη διένεξη μεταξύ YouTube και της γερμανικής εταιρίας πνευματικών δικαιωμάτων GEMA για την χρήση των μουσικών βίντεο το πρωτοδικείο του Αμβούργου έλαβε σήμερα μια καθοριστική απόφαση.

Το πρωτοδικείο του Αμβούργου υποχρεώνει με απόφασή του την διαδικτυακή πύλη YouTube να προστατεύει καλύτερα την πνευματική ιδιοκτησία των μουσικών βίντεο στο διαδίκτυο.

Στόχος της γερμανικής εταιρίας πνευματικών δικαιωμάτων GEMA είναι η θυγατρική της Google, YouTube, να αποδίδει ποσοστά για τα βίντεο κλiπ που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Αφορμή για την προσφυγή της GEMΑ στη γερμανική δικαιοσύνη ήταν η προβολή ορισμένων μουσικών βίντεο για τα οποία η YouTube δεν είχε εξασφαλίσει τα πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα. Από την πλευρά της η YouTube υποστηρίζει ότι είναι απλά μια πλατφόρμα στην οποία οι χρήστες αναρτούν βίντεο και δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο του οπτικού υλικού.

Η GEMA δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονομάτων των εν λόγω μουσικών βίντεο. Περιορίστηκε να δηλώσει μόνο ότι πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από το ρεπερτόριο των καλλιτεχνών που εκπροσωπεί.

Απογόητευσε στους χρήστες στη Γερμανία

Η διένεξη YouTube και GEMA ξεκίνησε εδώ και μερικά χρόνια, με αποτέλεσμα γερμανοί χρήστες του διαδικτύου να μην είναι σε θέση να δουν βίντεο καλλιτεχνών που εκπροσωπούνται από την γερμανική εταιρία διαχείρισης και εκμετάλλευσης πνευματικών δικαιωμάτων.

Μετά την εκπνοή σχετικής συμφωνίας μεταξύ YouTube και GEMA το 2009, οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν σε νέα ρύθμιση, και έτσι το 2010 η γερμανική εταιρία προσέφυγε στη γερμανική δικαιοσύνη. Σημειώνουμε ότι πέρυσι το πρωτοδικείο του Αμβούργου είχε απορρίψει την αίτηση για προσωρινά μέτρα εναντίον της YouTube, είχε αναγνωρίσει ωστόσο ότι η GEMA έχει βάσιμες αξιώσεις έναντι της YouTube.
Πηγή: Στέφανος Γεωργακόπουλος, Yπεύθυνη σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη