Μείωση στις τιμές περιαγωγής σε όλη την Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών συμφώνησαν να μειώσουν τις χρεώσεις roaming, επιτρέποντας στους καταναλωτές να πληρώνουν λιγότερο για τις κλήσεις, τα μηνύματα και τις υπηρεσίες διαδικτύου όταν βρίσκονται στο εξωτερικό.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες (28 Μαρτίου) αναμένεται να λάβει την έγκριση του Κοινοβουλίου τον Μάιο και να τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο.

Η εν λόγω μεταρρύθμιση, στην οποία αντιτάχθηκαν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, περιλαμβάνει ανώτατες τιμές χρέωσης στους καταναλωτές που θα μειώνονται σταδιακά μέχρι το 2014.

Πιο σημαντικό ωστόσο είναι το γεγονός ότι αποσκοπεί να αυξήσει τον ανταγωνισμό επιτρέποντας στους καταναλωτές να επιλέγουν αυτοί τον φορέα τηλεπικοινωνιών όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να δημιουργήσουν μια νέα αγοράς υπηρεσιών roaming αντί να απαιτούν από τους ευρωπαίους πολίτες να χρησιμοποιούν τον ίδιο φορέα τηλεπικοινωνίας που έχουν στη χώρα τους.

Για να το κάνουν αυτό, μείωσαν κατά 50-90% τις τιμές χονδρικής που χρεώνουν μεταξύ τους οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών για να νοικιάζουν τα δίκτυά τους, με την ελπίδα να βρεθούν κάποιες εταιρείες που θα κάνουν προσφορές σε καταναλωτές που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Οι ευρωβουλευτές προσπαθούν εδώ και 9 μήνες να βρουν τρόπους μείωσης του κόστους του roaming. Οι τελικές τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από τις προτάσεις της Επιτροπής που κατατέθηκαν τον Ιούλιο.

Φθηνότερο internet
Βάσει της νέας συμφωνίας, που ξεκινά στα μέσα το 2012, οι χρεώσεις στις εξερχόμενες κλήσεις σε άλλες χώρες της ΕΕ δε θα μπορούν να ξεπερνούν τα 29 cent ανά λεπτό, ενώ οι εισερχόμενες κλήσεις όταν κάποιος βρίσκεται στο εξωτερικό δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 8 cent ανά λεπτό.

Ανώτατη τιμή για τα μηνύματα (SMS) είναι τα 9 cent.

Αυτά τα ανώτατα όρια τιμών θα μειωθούν σταδιακά περαιτέρω (κατά 1/3) μέχρι το 2014.

Αναφορικά με το διαδίκτυο, οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στο κινητό τους δεν πρέπει αν πληρώνουν πάνω από 70 cent ανά megabyte το 2012 και 20 cent το 2014.

Ιστορικό
Τον Ιούνιο του 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε έναν κανονισμό που βάζει όρια στις τιμές των διασυνοριακών κλήσεων κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, τον λεγόμενο «κανονισμό για την περιαγωγή».

Η παρέμβαση της ΕΕ περιορίστηκε στο ζήτημα της περιαγωγής επειδή οι εγχώριες κλήσεις εξακολουθούν να αποτελούν αρμοδιότητα των εθνικών ρυθμιστικών αρχών.

Ο πρώτος κανονισμός για την περιαγωγή αποκλείει, επίσης, τα γραπτά μηνύματα και δεδομένα. Μια δεύτερη ρύθμιση τέθηκε σε ισχύ το 2009, με την εισαγωγή περαιτέρω μέτρων για την βαθμιαία μείωση των ανώτατων ορίων για τη φωνητική περιαγωγή, μαζί με τις εγγυήσεις κατά των «φουσκωμένων λογαριασμών» για την περιαγωγή δεδομένων.

Τον περασμένο Ιούλιο η Επιτροπή πρότεινε ένα τρίτο κανονισμό για την περιαγωγή και ανακοίνωσε σχέδια για τη δομική μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς όσον αφορά τις τηλεφωνικές κλήσεις περιαγωγής μειώνοντας τις τιμές χονδρικής πώλησης και ανοίγοντας την αγορά σε νέους φορείς παροχής υπηρεσιών.

Τα μέτρα αυτά έπρεπε να εξαλείψουν τις διαφορές για τις διασυνοριακές τηλεφωνικές κλήσεις, λέγοντας ότι τα ανώτατα όρια τιμών θα είναι πλέον αναγκαία από το 2016. 
Πηγή: EurActiv.gr