Ποιος είναι μεγαλύτερος, Αpple ή Πολωνία;

Την προηγούμενη Δευτέρα, 5 Μαρτίου, το CNN δημοσίευσε ένα αρκετά προκλητικό άρθρο με τίτλο «Στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια, η Apple αξίζει περισσότερο από την Πολωνία». Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου προκαλώντας το θαυμασμό των απανταχού αναγνωστών.

Οι αριθμοί άλλωστε δεν ψεύδονται, και με τη χρηματιστηριακή της αξία να αποτιμάται βόρεια του μισού τρισεκατομμυρίου, ο τεχνολογικός κολοσσός φάνταζε πως όντως είχε ξεπεράσει το ΑΕΠ της Πολωνίας, που δεν ξεπερνά το ταπεινό ποσό των 470 δις. δολαρίων.

Το... γάντι σήκωσε το BBC, που δεν δίστασε να αντιτείνει μια εναλλακτική οπτική γωνία επί του θέματος. Κατά τη βρετανική άποψη, η σύγκριση είναι μάλλον ατελής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Paul De Grauwe, που εργάζεται στο London School of Economics (LSE), προκειμένου να συγκρίνουμε το οικονομικό μέγεθος μίας χώρας με το αντίστοιχο μίας ιδιωτικής εταιρίας, πρέπει πρώτα να προβλέψουμε ένα μελλοντικό κρατικό ΑΕΠ και έπειτα να εφαρμόσουμε ένα επιτόκιο. «Υπόθεσή μου είναι ότι αυτό τουλάχιστον θα πενταπλασίαζε το πολωνικό ΑΕΠ», δήλωσε ο έγκριτος οικονομολόγος.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πολωνίας δεν τελειώνουν εδώ. Αν κοιτάξουμε λίγο διαφορετικά τον όρο ΑΕΠ, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για την προστιθέμενη αξία (added value) μιας χώρας, καθώς είναι η αποτίμηση των πρώτων υλών, μεταποιημένων προϊόντων και υπηρεσιών. Τα αγαθά αυτά αποκτούν επιπρόσθετη αξία μεταπώλησης λόγω της κατεργασίας που υφίστανται εκεί. Από το σύνολο του ΑΕΠ αφαιρούνται τα εισαγόμενα αγαθά.

Εάν αξιολογήσουμε τις πωλήσεις της Apple υπό το ίδιο πρίσμα, θα πρέπει να αφαιρέσουμε όλα τα υλικά που χρησιμοποιεί αλλά δεν παράγει η ίδια (το αντίστοιχο των εισαγωγών δηλαδή). Αυτά τα «εισαγόμενα» αγαθά μόνον λίγα δεν είναι και περιλαμβάνουν τις οθόνες και τα τσιπ πολλών συσκευών της.

Στην περίπτωση αυτή η αξία της Apple θα ήταν εφάμιλλη όχι με αυτή της Πολωνίας αλλά με αυτή του Βιετνάμ.

Επιπλέον, συνεχίζει ο κ. De Grauwe, η δύναμη που έχει μία χώρα δεν είναι καν συγκρίσιμη με αυτήν μίας επιχείρησης. «Οι χώρες είναι κυρίαρχες του εαυτού τους με την έννοια ότι μπορούν να θέσουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Μπορούν να φορολογήσουν μια εταιρία. Και το κάνουν».

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ενώ τα περισσότερα κράτη ακολουθούν μία γενικά σταθερή πορεία ενώ το μέλλον της εκάστοτε επιχείρησης είναι πάντοτε απρόβλεπτο. Χαρακτηριστικά, στα τέλη του 20ού αιώνα, προτού «σκάσει» η φούσκα του διαδικτύου στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κεφαλαιοποίηση της τότε κυρίαρχης Microsoft ξεπέρασε τα 600 δισεκατομμύρια, τώρα δεν ξεπερνά τα 275 δις. Ποιος άραγε μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι και η Apple δεν θα βιώσει παρόμοια μοίρα στα χέρια ενός νέου κι ανερχόμενου ανταγωνιστή της;

Συμπέρασμα; Στο συνεχιζόμενο διάλογο της εποχής μας για το κατά πόσον οι μεγάλες επιχειρήσεις εκτοπίζουν τα κράτη ως η κυρίαρχη δύναμη, ας δώσουμε έναν πόντο στην Πολωνία.
Πηγή: Συντάκτες: Ruth Alexander (BBC) και David Goldman (CNN)