Όταν ο επικριτής του πανεπιστημίου αποφασίζει να διδάξει: Η υπόθεση Thiel

Για την άφιξη του Peter Thiel, εκ των πλέον αμφιλεγόμενων προσωπικοτήτων στη Silicon Valley, προετοιμάζεται το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, καθώς ο συνιδρυτής της διαδικτυακής υπηρεσίας πληρωμών PayPal και πρώτος επενδυτής στο τότε άγνωστο Facebook δέχθηκε να διδάξει ένα μάθημα επιστήμης υπολογιστών που εστιάζει στις καινούργιες και ανερχόμενες επιχειρήσεις (startups).

Εκ πρώτης όψεως, η απόφαση του Thiel μόνο παράξενη δεν είναι. Άλλωστε, πολλοί επιτυχημένοι επιχειρηματίες στις Ηνωμένες Πολιτείες καλούνται να διδάξουν στα μεγάλα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που φημίζονται για μια κουλτούρα που ενθαρρύνει την εφευρετική επιχειρηματικότητα. Η περίπτωση του Thiel όμως είναι κάπως ιδιάζουσα.

Γιατί; Διότι ο Thiel, ο ίδιος απόφοιτος του Στάνφορντ, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι πανεπιστημιακές σπουδές είναι χάσιμο χρόνου, έχοντας μάλιστα θεσπίσει μια υποτροφία που χρηματοδοτεί φοιτητές προκειμένου να εγκαταλείψουν το πανεπιστήμιο και να ιδρύσουν τις δικές τους startups. Όσον αφορά το μάθημα που θα διδάξει, ο διάσημος επιχειρηματίας δήλωσε μέσω εκπροσώπου: «Εάν κάνω τη καλά δουλεία μου, αυτό είναι το τελευταίο μάθημα που θα χρειαστεί να πάρετε».

Έστω και στον απόηχο τέτοιων προκλητικών δηλώσεων, οι φοιτητές του Στάνφορντ έχουν ήδη συρρεύσει μαζικά προκειμένου να εγγραφούν για το μάθημα, σε τέτοιο βαθμό που υπάρχει μια τεράστια λίστα αναμονής. Μάλιστα, ακόμα και οι τυχεροί που εγγράφηκαν εγκαίρως μπορεί να μην έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις διαλέξεις, καθώς οι συμμετέχοντες θα πρέπει να προεγκριθούν από τον ίδιο το Thiel.

Μάλιστα η πανεπιστημιούπολη του Στάνφορντ, όπου φοιτητές είναι αθεράπευτα παθιασμένοι με την προοπτική των startups, ήδη βουίζει από τις φήμες ότι καλεσμένοι του Thiel θα είναι μερικοί από τους διασημότερους αστέρες της Silicon Valley, όπως ο Μάρκ Ζάκερμπεγκ, ιδρυτής του Facebook, ή ο Σον Πάρκερ, ιδρυτής του Napster.

Παρά τις προκλητικές ιδέες του Thiel πάντως, οι ιθύνοντες του πανεπιστημίου έχουν εμπιστοσύνη στην απόφασή τους, τονίζοντας πως τα διδάγματα που μπορεί να προσφέρει στους φοιτητές ο Thiel είναι σημαντικά και σύννομα με την αποστολή του ιδρύματος. «Το πνεύμα του μηνύματος, και η ιδέα του τι χρειάζεται να κάνεις για να πετύχεις στις επιχειρήσεις, είναι κάτι που καταλαβαίνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κοσμήτορας του πανεπιστημίου Harry Elam.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος