Ένα βήμα πιο κοντά στο «διάβασμα» της ανθρώπινης σκέψης

Επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν μια πρωτότυπη μέθοδο για την αναδόμηση των λέξεων, βασιζόμενοι στα κύματα το εγκεφάλου ασθενών που σκέφτονται αυτές τις λέξεις.

Η τεχνική που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση PLOS Biology, βασίζεται στην συγκέντρωση ηλεκτρικών σημάτων από τον εγκέφαλο ασθενών.

Τα τελευταία χρόνια επιστήμονες προτείνουν διάφορες μεθόδους για να διαβάσουν την ανθρώπινη σκέψη. Η συγκεκριμένη μελέτη έδωσε αποτελέσματα μετά από την τοποθέτηση ηλεκτροδίων απευθείας στο μυαλό των ασθενών.

Βασιζόμενοι στα ηλεκτρικά σήματα από ασθενείς που ακούνε, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν μαθηματικό τύπο σε υπολογιστή που αναπαράγει λέξεις σύμφωνα με τις σκέψεις των ασθενών που ακολουθούν διάφορους ήχους.

Σύμφωνα με τον νευρολόγο, Δρ Άλεξ Λεφ: «Η εργασία αυτή είναι σε πρώιμο στάδιο, η εργασία ήταν για εξωτερικό λόγο καθώς οι υπολογιστές συγκέντρωναν ηλεκτρικά σήματα απευθείας από τον εγκέφαλο ασθενών ανάλογα με αυτά που άκουγαν, πρέπει όμως να γίνουν και άλλα βήματα για ασθενείς με προβλήματα επικοινωνίας».

Πηγή: Δημήτρης Θωμάς