Από 7 Δεκεμβρίου τα σκάνερ στα αεροδρόμια

Μετά από πολλές δοκιμές και αξιολογήσεις η Κομισιόν αποφάσισε να επιτρέψει την εισαγωγή των νέων συσκευών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια πριν το τέλος του τρέχοντος έτους. Οι νέες συσκευές που κυκλοφορούν στην αγορά αυτή τη στιγμή, προβλέπουν την είσοδο του επιβάτη σε μία καμπίνα μεγέθους τηλεφωνικού θαλάμου εντός του οποίου ελέγχεται από ένα ρομποτικό βραχίονα. Πρόκειται βασικά «για μικρά ραντάρ, τα οποία εκπέμπουν ένα σήμα και υποδέχονται στη συνέχεια την ανάκλασή του», εξηγεί ο Χέλμουτ Έσεν από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Φυσικής και Ραδιοτεχνολογίας της εταιρίας Frauenhofer.

Χρήση υπό αυστηρούς όρους

Το αποτέλεσμα της ανίχνευσης εμφανίζεται σε μία εικόνα, η οποία αναλύεται από τους υπαλλήλους ασφαλείας του αεροδρομίου. Πλεονέκτημα των νέων συσκευών σε σύγκριση με τους ανιχνευτές μετάλλων είναι, ότι έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει και υγρά, σκόνες, μαχαίρια με κεραμική επικάλυψη και άλλα πιθανά επικίνδυνα αντικείμενα. Αφορμή για την απόφαση της Κομισιόν ήταν η απόπειρα ενός νεαρού άνδρα το 2009 να ενεργοποιήσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό σε μία πτήση Άμστερνταμ-Ντιτρόιτ, η οποία απετράπη από επιβάτες και προσωπικό.

Παρόλα αυτά κάποιες συσκευές τέτοιου τύπου που είχαν χρησιμοποιηθεί ως τώρα προκάλεσαν τις αντιδράσεις πολλών επιβατών, καθώς αποκάλυπταν την εικόνα του γυμνού σώματος. Τώρα θέτει η Κομισιόν αυστηρότατους όρους: Απαγορεύεται η αποθήκευση των εικόνων που προέρχονται από το σαρωτή. Επίσης η ανάλυσή τους θα γίνεται σε κλειστό χώρο από υπαλλήλους που δεν θα έχουν καμία επαφή με τους επιβάτες. Οι τελευταίοι έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν το νέο τύπο ελέγχου υποβαλλόμενοι όμως στον παραδοσιακό σωματικό έλεγχο.

Απαραίτητοι περαιτέρω έλεγχοι

Η Κομισιόν διαβεβαιώνει, ότι οι νέοι ανιχνευτές δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των επιβατών. Παρόλα αυτά ορισμένες επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως ελλοχεύουν κίνδυνοι. Όπως λέει ο πρόεδρος της Γερμανικής Επιτροπής Προστασίας από την Ακτινοβολία (SSK) Ρολφ Μίχελ «δεν γνωρίζουμε ακόμη ακριβώς όσα θα θέλαμε να ξέρουμε σχετικά με τις βιολογικές επιπτώσεις της ακτινοβολίας Terrahertz». Κάποιες έρευνες έδειξαν, ότι μπορεί να προκληθούν μέχρι και κυτταρικές βλάβες ή γενετικές αλλοιώσεις. Ο κ Έσεν από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Φυσικής και Ραδιοτεχνολογίας της εταιρίας Frauenhofer, ισχυρίζεται ωστόσο πως το κινητό τηλέφωνο μπορεί να προκαλέσει πολύ περισσότερες βλάβες από τα νέα σκάνερ σώματος.

Καθυστερεί η ευρεία χρήση

Τέτοιοι ανιχνευτές είχαν χρησιμοποιηθεί πιλοτικά στο αεροδρόμιο του Αμβούργου σε περίπου 800.000 επιβάτες. Τα αποτελέσματα ωστόσο ήταν απογοητευτικά, καθώς στις μισές περιπτώσεις οι ανιχνευτές έκαναν λάθος. Εξαιτίας της συγκεκριμένης αποτυχίας η Γερμανία δεν θα προχωρήσει στην άμεση εισαγωγή της χρήσης τέτοιων συσκευών σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο κάλεσε τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τις νέες συσκευές σκάνερ μέχρι το τέλος Απριλίου 2013. Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, τη νέα τεχνολογία χρησιμοποιούν προς το παρόν μόνο η Μ. Βρετανία και η Ολλανδία, ενώ η Ιταλία και η Γαλλία δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον.
Πηγή: skai.gr