Προς ένα ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας;

Η συμφωνία των υπουργών της ΕΕ, στο εκκρεμές ζήτημα της κοινής ευρωπαϊκής πατέντας θα ανοίξει το δρόμο για την Πολωνική Προεδρία ώστε να πετύχει την επίτευξη μιας συμφωνίας, η οποία θα επικυρωθεί σε τελετή στη Βαρσοβία στις 20 Δεκέμβρη, εάν Ισπανοί και Ιταλοί δεν συνεχίσουν να διαφωνούν.

Το Μάιο, η Ιταλία και η Ισπανία προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντία στη χρήση της αποκαλούμενης «ενισχυμένης συνεργασίας», διαδικασία για την πατέντα , η οποία επιτρέπει σε μια ομάδα κρατών να προχωρήσουν χωρίς την έγκριση και των 27 κρατών μελών. Ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο αντιβαίνει στην ουσία της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς.

Η πρόταση αναγνωρίζει τα Αγγλικά, τα Γαλλικά και τα Γερμανικά ως τις επίσημες γλώσσες κατάθεσης της πατέντας αλλά η Ρώμη και η Μαδρίτη φοβούνται ότι κάτι τέτοιο δίνει αθέμιτο πλεονέκτημα σε εταιρείες από αυτές τις τρείς χώρες.

Χρόνος για την Ιταλία και την Ισπανία προκειμένου να αναθεωρήσουν
Οι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες περιμένουν ξεκάθαρες οδηγίες από τις νέες κυβερνήσεις των δύο αυτών κρατών. Δηλώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν  υποδεικνύει κάποια αλλαγή, αλλά τα υπόλοιπα κράτη μέλη πιστεύουν ότι η απουσία συνεχούς ισχυρής αντιπολίτευσης, ειδικά από τη στιγμή που έχει ξεκινήσει η προετοιμασία του νομικού κειμένου, σηματοδοτεί αλλαγή στάσης.

Αν μία από τις δύο υποχωρήσει, θα άφηνε την άλλη στη δυσάρεστη θέση να είναι το μόνο μέλος της ΕΕ που θα εξαιρείται από το νέο σύστημα, το οποίο θα αρχίσει να ισχύει από το 2014.

Υπουργοί που συναντούνται στα πλαίσια του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, θα συζητήσουν το θέμα της ευρεσιτεχνίας.

Στις διαπραγματεύσεις, όπου δεν θα είναι παρόντες αλλά χωρίς ενεργή συμμετοχή η Ισπανία και η Γαλλία, θα συζητηθούν:

  • Το που θα βρίσκεται το κεντρικό δικαστήριο για τις ευρεσιτεχνίες, καθώς υποψήφιες πόλεις είναι το Λονδίνο, το Παρίσι κα το Μόναχο.
  • Τον τόπο εγκατάστασης ενός δευτεροβάθμιου δικαιοδοτικού οργάνου, για το οποίο πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει το Λουξεμβούργο.
  • Την τοποθεσία ενός κέντρου διαιτησίας, για το οποίο συναγωνίζονται η Ιρλανδία, η Σλοβενία και η Πορτογαλία
  • Τις αρμοδιότητες και τη χρηματοδότηση όλων αυτών των οργάνων και του ίδιου του συστήματος, και
  • Τις διαδικασίες μετάβασης στο νέο σύστημα
Πριν την επίτευξη συμφωνίας για την ενισχυμένη συνεργασία, στις 8 Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η δημιουργία ενός Κοινοτικού Δικαστηρίου Ευρεσιτεχνίας δεν είναι συμβατό με τις διατάξεις του ευρωπαϊκού δικαίου, δημιουργώντας αμφιβολίες στα σχέδια για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος ευρεσιτεχνίας.

Τελετή για την υπογραφή της « Συμφωνίας της Βαρσοβίας»
Πολωνοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εργάζονται σκληρά προκειμένου να επιλύσουν τα νομικά κολλήματα σχετικά με τη δημιουργία ενός συστήματος ευρεσιτεχνίας και πιστεύουν ότι θα βρούν «τη χρυσή τομή».

Την προηγούμενη εβδομάδα η νομοθετική επιτροπή του Κοινοβουλίου συμφώνησε με εκπροσώπους της Πολωνική Προεδρίας για την αναθεώρηση του προσχέδιου των κανονισμών προκειμένου να κάνει το σύστημα φθηνότερο και πιο εύχρηστο για τις μικρότερες επιχειρήσεις, το οποίο αποτελούσε και μία από τις ανησυχίες του Κοινοβουλίου.  

Η συμφωνία χρειάζεται την τελική έγκριση του Κοινοβουλίου κάτι το οποίο θα γίνει το επόμενο έτος, αλλά η πολωνική προεδρία ευελπιστεί ότι μετά την σημερινή συνάντηση θα οργανωθεί μία ειδική τελετή υπογραφής στη Βαρσοβία στις 20 Δεκεμβρίου.

Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στους Πολωνούς να αφήσουν το σημάδι τους , σε μια ευρωζώνη που ταλαντεύεται από τη κρίση χρέους, με ένα επίτευγμα γνωστό ως « Η Συμφωνία της Βαρσοβίας».

Ιστορικό
Στις 11 Μαρτίου 2011, υπουργοί των 25 καρτών μελών αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός κοινού συστήματος  καταχώρησης ευρεσιτεχνιών, χωρίς την Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες αντιτίθενται στο προτεινόμενο γλωσσικό καθεστώς.

Ιταλοί και Ισπανοί φοβόνται ότι αυτή η προσέγγιση θα έδινε ένα αθέμιτο πλεονέκτημα σε εταιρείες με έδρα στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ην. Βασίλειο, τις τρείς γλώσσες που έχουν επιλέξει ως επίσημες για την κατάθεση ευρεσιτεχνιών.

Οι 25 συμφώνησαν να κάνουν χρήση της «ενισχυμένης πλειοψηφίας», το οποίο επιτρέπει σε τουλάχιστον 9 χώρες της ΕΕ να υιοθετήσουν ένα σύνολο κοινών κανόνων μεταξύ τους, σε πεδία που δεν μπορεί να επιτευχθεί μια ευρωπαϊκή συμφωνία.

Οι δύο αυτές χώρες προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επιχειρηματολογώντας  ότι με τη χρήση της «ενισχυμένης συνεργασίας» στον τομέα της ενισχυμένης συνεργασίας, αντιτίθεται στο πνεύμα της κοινής αγορών, γιατί θα έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία στρεβλώσεων στην αγορά.
Πηγή: EurActiv.gr