Κλείσιμο

Σε τρεις ερευνητές του σύμπαντος το Νόμπελ Φυσικής

Σε τρεις επιστήμονες, δύο Αμερικανούς και έναν Αμερικανο-Αυστραλό, απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής, για τις μελέτες τους πάνω στη διαστολή του σύμπαντος, μέσω της παρατήρησης σουπερνόβα.

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός Σολ Περλμιούτερ θα μοιραστεί το βραβείο, ύψους 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων, με τον Αμερικανοαυστραλό Μπράιαν Σμιντ και τον Αμερικανό Άνταμ Ρις.

Εργαζόμενοι σε δύο διαφορετικές ερευνητικές ομάδες κατά τη δεκαετία του 1990, οι τρεις επιστήμονες σημείωσαν σημαντική επιτυχία στην καταγραφή της διαστολής του σύμπαντος μέσω της ανάλυσης και μελέτης των σουπερνόβα.

Αυτό που ανακάλυψαν, πιο συγκεκριμένα, ήταν ότι το φως που εκπέμπεται από πάνω από 50 απομακρυσμένα σουπερνόβα ήταν πιο αδύναμο από ό,τι αναμενόταν - κάτι που αποτελεί απόδειξη ότι το σύμπαν διαστέλλεται με ολοένα και πιο επιταχυνόμενους ρυθμούς.

Το ότι το σύμπαν διαστέλλεται, ως αποτέλεσμα του Big Bang πριν από 14 δισεκατομμύρια χρόνια, είναι γνωστό εδώ και περίπου έναν αιώνα, ωστόσο δεν ήταν γνωστό ότι η διαστολή λαμβάνει χώρα με τόσο μεγάλες ταχύτητες.

Ο Περλμιούτερ, 52 ετών, είναι επικεφαλής του Supernova Cosmology Project του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Μπέρκλεϊ. Ο Σμιντ, 44, είναι ο επικεφαλής της High-z Supernova Search Team του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας. Ο Ρις, 42, είναι καθηγητής αστρονομίας στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς και στο Ινστιτούτο Επιστημών Διαστημικών Τηλεσκοπίων στη Βαλτιμόρη. Το περσινό Νόμπελ Φυσικής δόθηκε στους Αντρέ Γκάιμ και Κωνσταντίν Νοβοσέλοφ για τα πειράματά τους με το γραφένιο, το πιο ανθεκτικό και λεπτό υλικό στον κόσμο.
Πηγή: Δημήτρης Θωμάς