Το ρωσικό iPad

Ο Anatoly Chubais, επικεφαλής του ομίλου τεχνολογίας Rusnano, συναντήθηκε με τον Ρώσο πρωθυπουργό Vladimir Putin για να του παρουσιάσει ένα ελαφρύτερο και ταυτόχρονα ανθεκτικότερο tablet - καθώς κατασκευάζεται χωρίς τη χρήση γυαλιού - από το γνωστό iPad της Apple.

Ο Chubais ανέφερε ότι το συγκεκριμένο tablet πρόκειται να είναι πολύ φθηνότερο από το iPad μόλις ξεκινήσει να παράγεται μαζικά, προβλέποντας μάλιστα ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει μερίδιο της τάξης του 10% της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρονικών ειδών.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Dmitry Medvedev, ο οποίος συνηθίζει να συνομιλεί στο twitter μέσω του iPad του, είναι ο κύριος υποκινητής του ρωσικού εγχειρήματος.

Τον Οκτώβριο του 2010, ο Ρώσος Πρόεδρος, φιλοξένησε τον τότε κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Arnold Schwarzenegger καθώς επίσης και μια ομάδα επιχειρηματιών στη Μόσχα, με σκοπό να φέρει σε επαφή Ρώσους επιχειρηματίες και επενδυτές της Silicon Valley.

Λίγους μόλις μήνες μετά την επίσκεψη του A. Schwarzenneger, η Rusnano επενδύσε 700 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρία Plastic Logic η οποία εδρεύει στην Καλιφόρνια. Η Plastic Logic δημιούργησε, σύμφωνα με κάποιους, μία από τις μεγαλύτερες και ελαφρύτερες οθόνες της αγοράς.

Το ρωσικό tablet διαθέτει ασπρόμαυρη οθόνη και δεν παρέχει δυνατότητα πρόσβασης στο Internet.

Η συσκευή, η οποία απευθύνεται σε φοιτητές, πρόκειται να αποτελέσει περισσότερο μία συσκευή ανάγνωσης, παρά έναν προσωπικό υπολογιστή.

Η Rusnano σκοπεύει να δοκιμάσει το νέο tablet για ένα χρόνο σε σχολεία, εφοδιάζοντάς το με σχολικά βιβλία και εκπαιδευτικό υλικό, πριν το διαθέσει σε μαζική παραγωγή.

Πηγή: Δημήτρης Αϋφαντής