Η Φύση «καθαρίζει» τον Κόλπο του Μεξικού

Όταν ο άνθρωπος αποτυγχάνει να αναστρέψει τις συνέπειες των καταστροφικών πράξεων του στο περιβάλλον, η Φύση φαίνεται να αναλαμβάνει πρωτοβουλία...

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Κόλπος του Μεξικού. Σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές, βακτήρια απορρόφησαν το σύνολο σχεδόν του μεθανίου που απελευθερώθηκε στον Κόλπο από την πετρελαιοπηγή της BP.

Περίπου 200.000 τόνοι μεθανίου που απελευθερώθηκαν από την πετρελαιοπηγή μετά την έκρηξη και την καταστροφή της εξέδρας της BP βυθίστηκαν σε μεγάλο βάθος.

Σχεδόν ολόκληρη η ποσότητα του αερίου αυτού, που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, απορροφήθηκε από τα βακτήρια, δήλωσε την Πέμπτη ο ερευνητής Ντέιβιντ Βαλεντάιν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σάντα Μπάρμπαρα.

Το τι συμβαίνει στο μεθάνιο αποτελεί σημαντικό ζήτημα για τους επιστήμονες που ασχολούνται με το κλίμα, διότι το αέριο αυτό είναι 20 φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα στον εγκλωβισμό της θερμότητας στην ατμόσφαιρα. Όπως και το διοξείδιο του άνθρακα, η έκλυση μεθανίου προέρχεται τόσο από φυσικές όσο και ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως είναι η πετρελαϊκή βιομηχανία.

Για διάστημα δύο μηνών μετά την καταστροφή της εξέδρας άντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, στις 20 Απριλίου 2010, δεν είχε ανιχνευθεί μεθάνιο εντός και πέριξ της πετρελαιοπηγής, οδηγώντας ορισμένους επιστήμονες να εικάσουν ότι ήταν πιθανόν να είχε παραμείνει στη θάλασσα και να απελευθερωνόταν στην ατμόσφαιρα.

Το ατύχημα της BP προσέφερε ένα "τυχαίο πείραμα" που έδειξε ότι ορισμένα βακτήρια που καταναλώνουν αποκλειστικά μεθάνιο πολλαπλασιάσθηκαν ταχύτατα, καθώς το αέριο που απελευθερωνόταν από την πετρελαιοπηγή απλωνόταν μέσω των υποθαλασσίων ρευμάτων. Η κατανάλωση του μεθανίου από τα βακτήρια έφθασε στο υψηλότερο σημείο της, πιθανότατα στο τέλος του Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου, σύμφωνα με τον ερευνητή.

"Με βάση τις παρατηρήσεις μας σχετικά με τον αργό ρυθμό κατανάλωσης του μεθανίου, δεν πιστεύαμε ότι ο πληθυσμός των βακτηρίων θα ήταν στο ύψος των περιστάσεων...νομίζαμε ότι θα ήταν πολύ αργός", δήλωσε ο Ντέιβιντ Βαλεντάιν .

Το γεγονός ότι τα βακτήρια κατανάλωσαν μία τόσο μεγάλη ποσότητα μεθανίου μπορεί να σημαίνει ότι τα βακτήρια απορροφούν και άλλες μεγάλες συγκεντρώσεις μεθανίου στους ωκεανούς.
Πηγή: skai.gr