"Θεμελιώδες δικαίωμα" η πρόσβαση στο διαδίκτυο

Για πρώτη φορά η πρόσβαση στο Διαδίκτυο αναγνωρίζεται ως θεμελιώδες δικαίωμα, σύμφωνα με την αναθεωρημένη Οδηγία για τις Τηλεπικοινωνίες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι νέοι κανόνες, που θα πρέπει να έχουν ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία έως το Μάιο του 2011, ενισχύουν τα δικαιώματα των καταναλωτών, δίνουν ώθηση στον ανταγωνισμό, εκσυγχρονίζουν τη χρήση του ραδιοφάσματος και βελτιώνουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Σε ό,τι αφορά στο Διαδίκτυο, με την νέα νομοθεσία δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην αρχή " του τεκμηρίου αθωότητας ". Περιορισμοί πρόσβασης σε χρήστη δεν μπορεί να επιβληθούν παρά μόνο "αν είναι κατάλληλοι, αναλογικοί και απαραίτητοι εντός μιας δημοκρατικής κοινωνίας, με τον οφειλόμενο σεβασμό για το τεκμήριο αθωότητας, το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και εφ' όσον είναι το αποτέλεσμα μιας δίκαιης και αμερόληπτης διαδικασίας ".

Με την αναγνώριση στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο μιας νομικής προστασίας παρόμοιας με αυτή για τα θεμελιώδη δικαιώματα, τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να μεταφέρουν τις εν λόγω ρυθμίσεις στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 24 Μαΐου του 2011.

Η πολυσυζητημένη οδηγία-πλαίσιο, που βρισκόταν στα «σκαριά» εδώ και μια διετία, υιοθετήθηκε σε τρίτη ανάγνωση από την ολομέλεια με 510 ψήφους υπέρ, 40 κατά και 24 αποχές.

Διαβάστε την ανακοίνωση στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Διαβάστε το προσωρινό κείμενο της συμφωνημένης δέσμης μεταρρυθμίσεων.
Πηγή: skai.gr