Κλείσιμο

«Επαγγελματικά» Παράθυρα

Αν και το DOS ―και τα μετέπειτα Windows 3, Windows 95 κλπ― κυριαρχούσαν στους οικιακούς χρήστες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι χρήσεις που απαιτούσαν αυξημένες δυνατότητες και αξιοπιστία (τραπεζικός τομέας, ασφάλεια, διακομιστές, έρευνα κ.α.) επέμεναν σε συστήματα βασισμένα σε UNIX ή το αντίπαλο του VMS.

Η πρόταση της Microsoft για την συγκεκριμένη αγορά ήρθε το 1993, με την εμφάνιση των Windows NT («New Technology»). Για την ανάπτυξη τους η εταιρία είχε προσλάβει έναν από τους καλύτερους, τον «πολύ» Ντέιβ Κάτλερ, ο οποίος είχε εμπειρία από την σχεδίαση του λειτουργικού συστήματος VMS. Το τελευταίο, άλλωστε, ενέπνευσε πολλές από τις σχεδιαστικές επιλογές στις οποίες κατέληξε για τα Windows NT.

Η πρώτη έκδοση των NT κυκλοφόρησε το 1993, μετά από πενταετή ανάπτυξη. Ακολούθησαν μια σειρά μικρότερες διορθωτικές εκδόσεις, μέχρι την έκδοση 4.0. Το λειτουργικό παρείχε αυξημένες επιδόσεις σε σχέση με τα οικιακά Windows, προστασία μνήμης, εκτεταμένες δυνατότητες δικτύωσης και διαμοιρασμού αρχείων και πόρων -εκτυπωτές, συσκευές ανάγνωσης κλπ- καθώς και υποστήριξη για πολλαπλούς επεξεργαστές. Τα NT 4.0 θα σφραγίσουν την κυριαρχία της Microsoft στον επιχειρηματικό χώρο, ξεπερνώντας κατά πολύ το OS/2 σε πωλήσεις.

Θα ακολουθήσουν τα Windows 2000, μια ιδιαίτερα σταθερή και δημοφιλής έκδοση του επιχειρηματικού λειτουργικού. Τα Window 2000 ενσωμάτωσαν λειτουργικότητα και από τα οικιακά NT -όπως τον Internet Explorer 5 και τον Windows Media Player και την υποστήριξη για διαμοιρασμό σύνδεσης στο διαδίκτυο- και πρόσθεσαν μια σειρά σημαντικών τεχνολογιών για επιχειρήσεις και μεγάλες υπολογιστικές εγκαταστάσεις, όπως ενιαία διαχείριση πολλαπλών σκληρών δίσκων, κρυπτογραφημένα αρχεία, κονσόλα απομακρυσμένης διαχείρισης, Active Directory...

Τα Windows 2000 ήταν η πρώτη έκδοση των Windows που «αναμετρήθηκε» στην επιχειρηματική αγορά με το Linux ―το οποίο, πέρα από λογισμικό ανοικτού κώδικα ήταν και δωρεάν. Σε σειρά διαφημίσεων και δημοσίων τοποθετήσεων, η Microsoft θα αντιτείνει ότι αυτό που μετράει δεν είναι η αρχική τιμή αγοράς αλλά το γενικό κόστος συντήρησης και υποστήριξης, το οποίο θεωρεί πολύ μικρότερο για τα Windows, αφού δεν απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό και πολύπλοκες διαδικασίες διαχείρισης.

Η επόμενη έκδοση, τα Windows XP, ήταν εκείνη που έφερε την πολυπόθητη ένωση οικιακών και επαγγελματικών Windows. Επιτέλους, ένα ενιαίο λειτουργικό σύστημα, βασισμένο στον «πυρήνα» των NT/2000, κυκλοφορούσε σε διάφορες εκδόσεις ανάλογα με τις απαιτήσεις των χρηστών. Αυτό απελευθέρωνε την Microsoft, η οποία δεν είχε πλέον να υποστηρίζει και να αναπτύσει δυο παράλληλα λειτουργικά συστήματα, αλλά και έδινε πρωτόγνωρη σταθερότητα και δύναμη στους οικιακούς χρήστες. Τα Windows XP θα αποδειχθούν τα πιο δημοφιλή Windows και η κυριαρχία τους στην αγορά θα κρατήσει σχεδόν δεκαετία, ακόμα και μετά την κυκλοφορία της επόμενης έκδοσης, των Windows Vista. Ανάμεσα στις δυο αυτές εκδόσεις κυκλοφόρησαν επίσης τα Windows Server 2003 και Windows Server 2008, εκδόσεις που δεν γνώρισαν την ίδια απήχηση, καθώς απευθύνονταν κυρίως για χρήση σε διακομιστές και εξυπηρετητές και όχι σε σταθμούς εργασίας ή σε οικιακή χρήση.

Τα Vista είναι μια μάλλον πονεμένη ιστορία. Αρχικά επρόκειτο να κυκλοφορήσουν περί το 2004-2005. Κατά την ανάπτυξή τους, υπό την προσωρινή ονομασία Longhorn, η Microsoft υποσχέθηκε στους χρήστες απίθανες βελτιώσεις και τεχνολογίες που αποδείχθηκαν λαγοί με πετραχήλια, αφού η ολοκλήρωση του λειτουργικού καθυστερούσε ολοένα και περισσότερο και η εταιρία αναγκάστηκε να κόψει τις περισσότερες από τις υποσχόμενες τεχνολογίες. Τα Vista κυκλοφόρησαν εν τέλει πετσοκομμένα και με αρκετά χρόνια καθυστέρηση. Αλλά τα προβλήματα δεν σταμάτησαν εδώ: τα παράθυρα αυτά παρουσιάζουν προβλήματα σταθερότητας και ασυμβατότητας με παλαιότερα προγράμματα και συσκευές, και είναι αρκετά αργά στην λειτουργία τους. Εκτός αυτού, κατ ουσίαν απαιτούν από τους χρήστες να αγοράσουν καινούργιο υπολογιστή, αν θέλουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες τους. Το λειτουργικό αυτό ήταν λογικό να αποτελέσει εμπορική αποτυχία. Ειδικά καθώς, ακόμη και αυτοί που βιάστηκαν να το εγκαταστήσουν κατέληξαν να επιστρέφουν στα Windows XP για περισσότερη σταθερότητα.
Πηγή: Λαμπρινή Χ. Θωμά