Τα θεμέλια των «Παραθύρων»

Η πρώτη έκδοση των Windows που γνώρισε μαζική απήχηση ―αλλάζοντας για πάντα το χάρτη των προσωπικών υπολογιστών, ήταν η έκδοση 3.1, η οποία κυκλοφόρησε το 1991. Ομως, ο ιστορία του δημοφιλούς λειτουργικού ξεκινάει αρκετά πρωτύτερα.

Tο μακρινό 1985 -αιώνες πριν σε χρόνια υπολογιστών - κυκλοφόρησε η αρχική έκδοση των Windows, η 1.0. Την σκοτεινή εκείνη εποχή ―και για αρκετά χρόνια αργότερα― κυριαρχούσε στα λεγόμενα «πισιά» το λειτουργικό σύστημα MS-DOS, το οποίο απαιτούσε από τους χρήστες να γράφουν εντολές με το πληκτρολόγιο για να κάμουν οποιαδήποτε εργασία με τον υπολογιστή τους. Η πρώτη εκείνη έκδοση των Windows δεν ήταν αφ' εαυτής ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα όπως τα σημερινά. Ήταν ένα πρόγραμμα που «κάθονταν» πάνω από το DOS και προσέφερε ένα στοιχειώδες παραθυρικό περιβάλλον, το οποίο περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, και ορισμένες χρήσιμες εφαρμογές όπως σημειωματάριο, πρόγραμμα ζωγραφικής, πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, τερματικό, ημερολόγιο και άλλα που σήμερα θεωρούνται δεδομένα. Πολλές από τις λειτουργίες των Windows θύμιζαν το λειτουργικό των Μάκιντος της Apple. Οι ομοιότητες δεν ήταν τυχαίες: η Microsoft είχε συμφωνήσει με την Apple και είχε πάρει άδεια να χρησιμοποιήσει ορισμένες παραθυρικές καινοτομίες της δεύτερης στο καινούριο λειτουργικό της σύστημα.

Τα Windows 1.0 παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο ξενοδοχείο Πλάζα της Νέας Υόρκης, το Νοέμβριο του 1983. Το όνομα που είχε επιλεχθεί αρχικά για το προϊον ήταν «Interface manager» (Διαχειριστής Διεπαφής). Λίγο πριν κυκλοφορήσουν όμως ο Ρόουλαντ Χάνσον, υπεύθυνος μάρκετινγκ και άνθρωπος που πάντα εύρισκε ευήκοον ους στον Μπιλ Γκέιτς, πρότεινε την ονομασία Windows. Ευτυχώς εισακούστηκε. Είναι βέβαιο πως το όνομα «Παράθυρα» βοήθησε στην πτώση των τεχνοφοβικών τειχών πολύ περισσότερο από ότι θα βοηθούσε ένας Μάνατζερ Διεπαφής.

Η δεύτερη έκδοση των Windows, τα Windows 2.0, κυκλοφόρησαν στα τέλη του 1987, και γνώρισαν περισσότερη απήχηση από την μάλλον μέτρια υποδοχή των προγόνων τους. Σημαντικό θέλγητρο υπήρξε για τους χρήστες η δυνατότητα να τρέξουν στα Windows τις δυο νέες, τότε, εφαρμογές της Microsoft, τα πασίγνωστα σήμερα Word και Excel. Την έκδοση 2.0 ακολούθησαν ορισμένες ακόμα εκδόσεις με μικροαλλαγές, όπως η έκδοση 2.1, οι οποίες έθεσαν τις βάσεις για τα μελλοντικά Windows, βελτιώνοντας τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα αξιοποιούσε την μνήμη του επεξεργαστή. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι χρήστες εξακολουθούσαν να επιμένουν στο παραδοσιακό και καθιερωμένο MS-DOS, αγνοώντας τα Windows και το παραθυρικό μέλλον. Οι προσωπικοί υπολογιστές δεν απευθύνονταν, ακόμη, στους πολλούς. Όμως, και η ύπαρξή τους ήταν γνωστή σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό, πια, και οι δυνατότητές τους ολοένα και αυξάνοταν, ειδικά με την εμφάνιση των επεξεργαστών 386, οπότε και η έκδοση 3.0 των Windows ήρθε (το 1990) για να θέσει ένα τέρμα στην κυριαρχία του απαρχαιωμένου MS-DOM. Ήταν η πρώτη έκδοση των Windows που επέτρεπε να τρέχεις με άνεση πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα στον ίδιο επεξεργαστή (multitasking) αξιοποιώντας την τεχνολογία της εικονικής μνήμης. Βελτιώσεις υπήρχαν και στην διεπαφή χρήσης του νέου λειτουργικού, με εμφανώς καλύτερη σχεδίαση ―πλησίαζε την ποιότητα εκείνης του Μάκιντος―, και δυνατότητα αξιοποίησης της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας των προσωπικών υπολογιστών εκείνη την εποχή, όπως οι κάρτες γραφικών VGA και οι κάρτες ήχου.

Δεν ήταν όλοι ευτυχείς με το νέο λειτουργικό, όμως. Η Apple θα προσπαθήσει να απαντήσει στην αντιγραφή χαρακτηριστικών του λειτουργικού της, διεκδικώντας δικαστικά το δίκιο της. Τελικά, ο δικαστής Ουίλιαμ Σβάρτζερ, λόγω και της παλαιότερης συμφωνίας ανταλλαγής τεχνολογίας μεταξύ των δυο εταιριών, θα δικαιώσει την Microsoft, απορρίπτοντας τις περισσότερες από τις 189 υποθέσεις αντιγραφής που κατήγγειλαν οι δικηγόροι της Apple.

Η έκδοση 3.0 πούλησε συνολικά περί τα 10 εκατομμύρια αντίτυπα, θέτοντας έτσι τις βάσεις για την μελλοντική παντοκρατορία της Microsoft γενικά και των Windows ειδικά στο χώρο των προσωπικών υπολογιστών ―που ανέδειξε τον Μπιλ Γκέητς σε πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη.
Πηγή: Λαμπρινή Χ. Θωμά