Αυξάνεται η ζήτηση βιντεοπαιχνιδιών περιπέτειας και ιστορίας

Πριν από λίγες ημέρες έκλεισε τις πύλες της στην Κολωνία η μεγαλύτερη έκθεση βιντεοπαιχνιδιών της Ευρώπης, η Gamescom. Περισσότεροι από 420 εκθέτες από 100 χώρες παρουσίασαν τις παιχνιδομηχανές και τα βιντεοπαιχνίδια τελευταίας γενιάς αποκαλύπτοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για τις νέες τάσεις της αγοράς, η οποία μοιάζει να μετακινείται από τα βίαια παιχνίδια σε παιχνίδια που σχετίζονται με την ιστορία, την γεωγραφία ή ακόμα και τις φυσικές επιστήμες.

Η ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών ξεκινά γύρω στο 1972 όταν η εταιρία υπολογιστών Atari κυκλοφορούσε στην αγορά το Pong, το πρώτο εμπορικό παιχνίδι για υπολογιστή. Αριστερά και δεξιά στην οθόνη υπήρχαν δύο γραμμές με τις οποίες οι παίκτες προσπαθούσαν να αποκρούσουν ως εικονικοί τερματοφύλακες την μπάλα που κινούνταν από το ένα άκρο της οθόνης στο άλλο.

Ελάχιστη σχέση έχουν τα παιχνίδια του χθες και του σήμερα

Από τις αρχές του ΄70 τα παιχνίδια έχουν αλλάξει ριζικά. Σήμερα μοιάζουν περισσότερο με ρεαλιστικές ταινίες παρά με παιχνίδια. Είναι ακριβές παραγωγές που δίνουν στους παίκτες σχεδόν άπειρες δυνατότητες διαμόρφωσης του παιχνιδιού. Και αυτό ακριβώς προσελκύει όλο και περισσότερους. Η δυνατότητα της διάδρασης. Κι έτσι, από ότι έδειξε η έκθεση στην Κολωνία, το ενδιαφέρον για βιντεοπαιχνίδια που ασχολούνται με ξένους πολιτισμούς ή με κορυφαία ιστορικά γεγονότα αυξάνεται. Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι η βία αποτελεί πλέον παρελθόν από τα βιντεοπαιχνίδια. Όπως εξηγεί ο Χάρτμουτ Βάρκους παιδαγωγός με ειδικότητα στα ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας το θέμα του αγώνα, της μάχης κατά ενός αντιπάλου είναι ιδιαίτερα αγαπητό, τόσο σε παίκτες, όσο και σε προγραμματιστές: «Οι προγραμματιστές έπρεπε να αναζητήσουν θέματα που θα εξελίσσονταν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Και το πιο προσφιλές θέμα ήταν ο πόλεμος. Δεν είναι τυχαίο ότι για τους σχεδιαστές παιχνιδιών το καλύτερο, το ιδανικό παιχνίδι είναι ο ίδιος ο πόλεμος».

Από την ωμή βία στον… πολιτισμό

Υπάρχουν όμως και παιχνίδια, όπως για παράδειγμα, το «Frontline – Fuel of War», «Στην πρώτη γραμμή – καύσιμα για πόλεμο» από την εταιρία THQ, στο οποία δεν πρέπει μόνο να εξολοθρεύσεις τον αντίπαλο. Στόχος σε μια παγκόσμια διαμάχη είναι να ελέγξεις τους φυσικούς πόρους και τις πρώτες ύλες. Δειλά δειλά η αγορά φαίνεται ότι γυρίζει την πλάτη σε παιχνίδια ωμής βίας όπως είναι το «6 Day in Falluja», «6 μέρες στην Φαλούτζα» που πραγματεύεται στην κατάληψη της ιρακινής πόλης στα τέλη του 2004 από την σκοπιά των στρατιωτών. Το παιχνίδι ήταν τόσο ρεαλιστικό και βίαιο ώστε προκάλεσε την έντονη αντίδραση αντιπολεμικών οργανώσεων και τελικά απεσύρθη από την αγορά.

Πηγή: Από τους: Andre Sarin/Στέφανος Γεωργακόπουλος. Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης