Κλείσιμο

Επιτέλους κοινός φορτιστής στα κινητά

Σίγουρα θα έχετε βρεθεί κάποια στιγμή στη δυσάρεστη θέση να ψάχνετε απεγνωσμένα για φορτιστή για το κινητό σας τηλέφωνο και κανείς να μη διαθέτει την ίδια μάρκα.

Με τις "ευλογίες" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων αποφάσισαν να βάλουν επιτέλους τέλος στην ασυμβατότητα των φορτιστών κινητών τηλεφώνων με συμφωνία στην οποία κατέληξαν για τη δημιουργία νέου κοινού φορτιστή.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες η Κομισιόν, οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων κατέληξαν σε μνημόνιο συμφωνίας με το οποίο ο κλάδος δεσμεύεται να παράσχει συμβατότητα φορτιστών με βάση το βύσμα Micro-USB. Επιπλέον, θα αναπτυχθούν νέα πρότυπα της ΕΕ, ώστε να μη θιγεί η ασφαλής χρήση των φορτιστών και να διευκολυνθεί η εφαρμογή του μνημονίου.

Η πρώτη γενιά νέων κινητών τηλεφώνων με εναλλάξιμους φορτιστές αναμένεται να φτάσει στην αγορά της ΕΕ από το 2010.

Η θετική αυτή εξέλιξη αναμένεται να δώσει λύσεις στην πληθώρα φορτιστών που υπάρχει σήμερα για κινητά τηλέφωνα στην ΕΕ, πολλοί από τους οποίους μπορούν να φορτίσουν μόνο ένα συγκεκριμένο κινητό. Παρατηρείται μάλιστα ότι σχεδόν κάθε νοικοκυριό διαθέτει συλλογή φορτιστών που ήταν άχρηστοι με το χρόνο ενώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι οι παλιοί και διαφορετικοί φορτιστές παράγουν σήμερα χιλιάδες τόνους αποβλήτων το χρόνο που θα μειωθούν με τη δημιουργία του νέου κοινού φορτιστή.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος βιομηχανίας Γκίντερ Φερχόϊγκεν δήλωσε: "Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι ο κλάδος κατέληξε σε συμφωνία, πράγμα που θα διευκολύνει πολύ τη ζωή των καταναλωτών. Θα μπορούν να φορτίζουν τα κινητά τους τηλέφωνα παντού από τον νέο κοινό φορτιστή. Αυτό σημαίνει επίσης ότι θα υπάρχουν λιγότερα ηλεκτρονικά σκουπίδια, αφού ο κόσμος δεν θα χρειάζεται πια να πετάει τους φορτιστές του όταν αγοράζει καινούργιο κινητό. Είμαι ικανοποιημένος επίσης από το γεγονός ότι η λύση αυτή βρέθηκε με βάση την αυτορρύθμιση. Συνεπώς, η Επιτροπή δεν θεωρεί απαραίτητη την εκπόνηση νομοθεσίας."

Με τη συμφωνία αυτή εκτιμάται ακόμη ότι οι χρήστες θα απολαμβάνουν μεγαλύτερη ευκολία χρήσης των κινητών τους, ο αριθμός των φορτιστών θα μειωθεί και θα υπάρξει θετικός αντίκτυπος για το περιβάλλον .
Πηγή: skai.gr