Επτάψυχη Ισπανία, λύγισε την Αυστραλία και φορτσάρει για το χρυσό!

Η Ισπανία ποτέ δεν πεθαίνει!

Μπορεί η «ρόχα» να βρέθηκε στριμωγμένη στα σχοινιά, αλλά… ξεγλίστρησε και επικρατώντας 95-88 της συγκινητικής Αυστραλίας στη δεύτερη παράταση, πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Συγκλονιστική εμφάνιση από τον Μαρκ Γκασόλ, που… μιμήθηκε τον αδερφό του και τελείωσε τον αγώνα με 33 πόντους κι ενώ κράτησε όρθια την ομάδα του στα δύσκολα. Καθοριστικός στη δεύτερη παράταση ο Γιουλ (17 πόντοι, 6 ασίστ), από… κοντά και ο Ρούμπιο (19 πόντοι, 12 ασίστ, 7 ριμπάουντ).

Ωραίος και… μοιραίος για τους Boomers -που ήταν ανώτεροι στο μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα- ο Πάτι Μιλς, ο οποίος σημείωσε 34 πόντους, αλλά αστόχησε σε μία βολή στο φινάλε της κανονικής διάρκειας. Πάλεψαν οι Κέι (16 πόντοι, 11 ριμπάουντ), Μπόγκουτ (12 πόντοι, 9 ριμπάουντ).

Αργεντινή ή Γαλλία η αντίπαλος της ομάδας του Σκαριόλο στον κυριακάτικο τελικό, όπου θα διεκδικήσει το δεύτερο χρυσό της ιστορίας της σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Το ματς

Η Ισπανία ξεκίνησε καλύτερα το παιχνίδι, με τις πρώτες επιθέσεις της να εκδηλώνονται από τον φορμαρισμένο Ρούμπιο. Με τρίποντο του Χ. Ερνάνγκομεθ, η ομάδα του Σκαριόλο ξέφυγε με +5 (11-6 στο 4’). Εντούτοις, οι Αυστραλοί ανέβασαν ρυθμούς επιθετικά και με δύο διαδοχικά τρίποντα, πέρασαν μπροστά για πρώτη φορά στο σκορ (11-12 στο 5’).

Στο δεύτερο μισό του πρώτου δεκαλέπτου οι δύο ομάδες εναλλάσσονταν στο προβάδισμα, με τους Boomers να βρίσκουν περισσότερες λύσεις. Παρ’ όλα αυτά, η «ρόχα» ήταν αυτή που έκλεισε την πρώτη περίοδο έχοντας βραχεία κεφαλή (22-21), με τον Γιουλ να ευστοχεί σε buzzer beater τρίποντο από τα 8 μέτρα.

Η δεύτερη περίοδος ανήκε ολοκληρωτικά στην Αυστραλία, που «έπνιξε» με την άμυνά της την Ισπανία, η οποία έμεινε άποντη για 4 περίπου λεπτά. Με σερί 6-0, το συγκρότημα του Λεμάνις, απέκτησε «αέρα» 5 πόντων (22-27 στο 14’) και ανέτρεψε τελείως το μομέντουμ του αγώνα.

Μάλιστα, οι Boomers απομακρύνθηκαν με +8 (24-32 στο 15’) και απέκτησαν αυτοπεποίθηση. Ένα τρικ του Σκαριόλο, που επέλεξε ζώνη 3-2, έφερε αποτελέσματα για τη «ρόχα», η οποία βρήκε κάπως ρυθμό μέσα από την άμυνα και πλησίασε στο φινάλε του ημιχρόνου (32-37).

Η Αυστραλία μπήκε… φουριόζα στην τρίτη περίοδο και με πρωταγωνιστή τον Μιλς και με κρυφό χαρτί τον Κέι, έφτασε σε διψήφια διαφορά (39-50 στο 25’). Κάπου εκεί όμως ήρθε η αντίδραση των Ισπανών, που βελτίωσαν την αμυντική λειτουργία τους και κάλυψαν το χαμένο έδαφος (47-52 στο 28’).

Από την άλλη, οι παίκτες του Λεμάνις απώλεσαν τελείως τη συγκέντρωσή τους και το καθαρό μυαλό που είχαν, με συνέπεια να κάνουν συνεχόμενες λανθασμένες επιλογές στην επίθεση και να χάσουν τη διαφορά που είχαν «χτίσει». Με τον Ρούμπιο να παίρνει μπρος, η Ισπανία πλησίασε στο -4 (51-55 στο 30’) και έδειξε να ξυπνάει από το λήθαργο.

Όπως αναμενόταν, το τέταρτο δεκάλεπτο εξελίχθηκε σε θρίλερ. Από τη μία, οι παίκτες του Σκαριόλο προσπαθούσαν να πλησιάσουν, με τον Γκασόλ να παίρνει… φωτιά επιθετικά. Από την άλλη, οι Αυστραλοί έβρισκαν απαντήσεις και τον τρόπο να ξεφεύγουν (58-65 στο 35’). Ένα λέι-απ του Γιουλ σφράγισε σερί 5-0 της «ρόχα», που έφτασε σε απόσταση αναπνοής (65-67 στο 36’).

Με 3 εύστοχες βολές του Μιλς, η ομάδα του Λεμάνις μπήκε με «αέρα» 5 πόντων (65-70) στο τελευταίο τρίλεπτο. Παρ’ όλα αυτά, σε εκείνο το σημείο μίλησαν οι προσωπικότητες των Ισπανών, αλλά και ένα ακόμα τρικ του Σκαριόλο, ο οποίος περιόρισε σημαντικά τη δράση του Μιλς ρίχνοντας πάνω του τον Γιουλ.

Με 2/2 βολές του Γκασόλ στα 8 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε σφραγίστηκε το σερί 6-0, που έφερε μπροστά τους Ίβηρες (71-70), την ώρα που οι Boomers πνίγονταν σε μια… κουταλιά νερό. Στην τελευταία επίθεση της κανονικής διάρκειας, ο Μιλς κέρδισε το φάουλ, πήγε στη γραμμή με 4 δευτερόλεπτα να απομένουν, όμως ευστόχησε μόνο σε μία από τις δύο βολές και κάπως έτσι το ματς οδηγήθηκε στην παράταση (71-71).

Το προσωπικό σόου του Γκασόλ συνεχίστηκε στην έναρξη της παράτασης, με τον σέντερ των Ράπτορς να πετυχαίνει 5 σερί πόντους για το 76-71 (41’). Παρ’ όλα αυτά, οι Αυστραλοί δεν τα παράτησαν και απάντησαν με 5-0 (76-76 στο 43’). Με κάρφωμα του Κλαβέρ και 2/2 βολές του Ινγκλς φτάσαμε στο 78-78, αλλά στο τελευταίο δίλεπτο κυριάρχησαν η νευρικότητα και οι άστοχες επιλογές εκατέρωθεν.

Στα 14 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε του έξτρα πεντάλεπτου, ο Μιλς κέρδισε πάλι φάουλ και πήγε στη γραμμή, αλλά τώρα ευστόχησε και στις δύο βολές για το 78-80. Με υπομονή και καλή κυκλοφορία στην τελευταία επίθεση των Ισπανών, η μπάλα έφτασε στον Γκασόλ, που κέρδισε το φάουλ από τον Ντελαβέντοβα και με τις δύο εύστοχες βολές ισοφάρισε (80-80) στα 4 δευτερόλεπτα. Η τελευταία κατοχή ήταν για τους Boomers, όμως ο Ντελαβέντοβα αστόχησε και ως εκ τούτου το παιχνίδι οδηγήθηκε σε δεύτερη παράταση!

Εκεί η πλάστιγγα έγειρε οριστικά υπέρ του συγκροτήματος του Σκαριόλο, που είχε το απαραίτητο καθαρό μυαλό και με μεγάλα τρίποντα από τον Γιουλ, ξέφυγε με +8 (93-85 στο 48’). Οι Αυστραλοί δεν είχαν τα ψυχικά αποθέματα για να επιστρέψουν και παρά το τρίποντο του Μιλς (93-88 στα 48 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε), παραδόθηκαν στη μοίρα τους. Το τελικό 95-88 χάρισε στη «ρόχα» το ροζ φύλλο αγώνα και την ευκαιρία να διεκδικήσει το δεύτερο χρυσό μετάλλιο της ιστορίας της σε Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από εκείνο που πήρε το 2006 στην Ιαπωνία!

Πηγή: Sport FM